Ajalooline trükikojahoone täitub loovast tegevusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor-Eesti loomekeskuses tegutsev moedisainer Maarika Kilusk passib Lemmit Kaplinskile selga tema tellimusel valmivat pintsakut.
Noor-Eesti loomekeskuses tegutsev moedisainer Maarika Kilusk passib Lemmit Kaplinskile selga tema tellimusel valmivat pintsakut. Foto: Sille Annuk

Kui Greifi trükikoda oli kolinud linnast välja uutesse tootmishoonetesse, märkasid varem pärmivabrikus Tartu Kultuuritehases rahmeldanud Madis Mikkor ja Lemmit Kaplinski, et heas korras maja tühjaks jäänud ruumid pakuvad loometegevuseks ilusat tulevikku.


Kõigepealt kolisid nad mullu varakevadel Pärna tänavast Kastani tänava ajaloolise juugendstiilis hoone kõige suuremasse saali vanad ja väga vanad trükiseadmed ning kastide ja sahtlite kaupa kirjatüüpe. Kümmekonna kuuga on juurde tulnud üha uut kraami.

Praegu käib aastast 1924 pärineva rohelise trükimasina ülesseadmine. See nelja ja poole tonnine kolakas ootas oma taaskasutuse aega Vilde pubi hoones.

Aprilli keskpaika on Lemmit Kaplinski kavandanud heliloojast venna Märt-Matis Lille uudisteose esiettekande. Muusikasse annavad oma osa trükimasinatega tekitatavad helid.

Võib-olla kujuneb sellest kontserdist ühtlasi trükimuuseumi püsiväljapaneku pidulik avamine? Miks ka mitte, arvas Kaplinski.

Seni on pakkunud MTÜ Eesti Trükimuuseum oma seadmetega silmaringi avavat tegevust ilma suurema pidulikkuseta. Nii näiteks oli mullu augustis kõrgtrüki tasuta kursus õpetajatele. Kursusi ja töötubasid on olnud teisigi. Ja trükitöid on samuti tehtud.

Et aga Kastani 38 maja on suur, mahub sinna mitmeid teisi loominguliselt tegutsevaid ettevõtteid alates koerte koolist ja lõpetades paberimuuseumiga.

Kogu majale tutvustustiiru peale tegemiseks kulus Kaplinskil peaaegu pool tundi, kusjuures osa majalisi jäi näitamata. Sest näiteks beebide loovusringe korraldav Haldjapere ja fotograaf Silver Gutmann alles seavad oma ruume korda. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles