Raul Must annab Rioks vormile viimast lihvi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Must.
Raul Must. Foto: Sille Annuk

Rio de Janeiro olümpiamängude avatseremooniani on jäänud 16 päeva. Omakorda kuus päeva pärast seda algab olümpiamängude sulgpalliturniir, kus saame pöialt hoida ka Eesti sportlastele – meestest pääses 41 turniiril osaleva atleedi sekka Raul Must ja naistest Kati Tolmoff.

Oma kolmandaks olümpiaks valmistuv Raul Must annab vormile otsustavat lihvi vaheldumisi Tartus ja Helsingis. Kodulinnas madistab Must kiirema mängutempo huvides üksinda kahe vastase vastu, Soomes saab ta aga treeningvõistlusi pidada maailma edetabelis saja parema sekka mahtuvate meestega.

Tippkonkurents karastab

Senise ettevalmistusega jäävad Raul Must ja tema treener Mart Siliksaar igati rahule. Kuigi aprilli lõpus peetud Euroopa meistrivõistlustel piirdus Must üllatuslikult vaid ühe matšiga, võeti seejärel vastu otsus osaleda tippturniiridel Indoneesias, Austraalias, Kanadas ja USAs ning sealt saadi olümpiat ja tulevikku silmas pidades hindamatuid kogemusi.

«Muidugi oleks võinud mängida Euroopas nõrgematel turniiridel ja jõuda pidevalt parimate sekka, kuid leidsime, et neid esimesi, teisi ja kolmandaid kohti on meil küll ja küll, pigem proovime jõudu just maailma absoluutsete tippudega,» rääkis Siliksaar.

Nimetatud turniiridel kogus Must neli võitu ja neli kaotust, parimal juhul õnnestus tal Kanadas saavutada viies koht, kusjuures veerandfinaalis tuli alla vanduda turniiri hilisemale võitjale, India sportlasele Sai Praneethile.

Mart Siliksaare sõnul pööravad nad aga ka saadud kaotused võiduks: just mängud tippmeestega näitasid selgelt ära Musta nõrgad kohad ehk saadi selgeks, millele tuleks treeningutel senisest enam rõhku panna, et arengus järgmine samm astuda.  

«Tõsi on see, et juurde tuleb panna natuke kõiges: kehalistes võimetes, taktikalises mõtlemises, tehnikas, tahtelistes omadustes. Kuid näen, et Raul on selles mõttes Eesti spordis harukordne nähtus, et kaotused teda ei heiduta ja tal on tõepoolest tahtmist seda rasket tööd teha ja nautida,» kiitis Siliksaar hoolealust.

Raul Musta enda sõnul oli neil turniiridel ka selles plaanis väga suur tähtsus, et võistlustingimused sarnanesid olümpial tulevatega. Mängida tuli suurtes saalides, vastased olid rasked ning kohaneda tuli pikkadest reisidest tingitud ajavahega.

«Just mugavustsoonist välja tulekuks olid need turniirid ideaalsed – muidugi oleks pärast olümpiale kvalifitseerumist võinud üldse Tartusse jääda ja jalad seinale lüüa,» muigas 28-aastane sulgpallur. Lisaks mängudele avanes võimalus väljaspool turniire teha koos tippmeestega ka trenni, näiteks viimase turniiri järel sai ta nädal aega harjutada koos USA olümpiakoondisega.

Palju sõltub loosist

Kui oma esimesel olümpial 2008. aastal Pekingis sai Raul Must 33. ja neli aastat tagasi Londonis 17. koha, siis seekord on tema eesmärk mõistagi kõrgem.

«Tahan teha oma parima olümpia ehk olla sellest 17. kohast igal juhul eespool,» ütles Must. Ta täpsustas, et rahul võiks olla juba ka kohtadega üheksandast kuueteistkümnendani, kuid kuna olümpiamängudel mängitakse kõigepealt alagrupiturniir, sõltub väga palju ka loosist.

«Võib juhtuda, et juba alagrupis tulevad loosiga vastu maailma tõelised tipud ja midagi pole teha, praegu on maailma esikümne mängijad minust ikkagi klassi võrra kõrgemad. Kuid alates kümnendast on juba kõik vastased mängitavad,» rääkis Must.

Siliksaar täiendas, et nad ei karda mitte kedagi ja on suutelised mängima iga vastasega. «Kas suudame neid võita, on iseküsimus, aga väga tasavägiselt suudame kõigi vastu pusida,» kinnitas ta. «Oleme valmis ja kõike võib juhtuda – kui öeldakse, et pall on ümmargune, siis sulgpall on suleline!»
---------------

Sulgpall olümpiamängudel

•    Individuaalturniiril osaleb 41 naist ja 41 meest.

•    Alagrupid loositakse 26. juulil.

•    Kestab 11.–19. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles