tARTuFF avaldas tänavuse programmi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aasta tARTuFF.
2015. aasta tARTuFF. Foto: Kalev Saar/Postimees

Kuigi 11. armastusfilmide festivalini tARTuFF on aega natukene vähem kui kaks nädalat, on kõigil alates tänasest võimalik pilk peale visata sellele, milline on tänavune filmiprogramm, et varakult oma lemmikud välja valida.

Eelmisel aastal vaadati esimest korda tARTuFFil filme raeplatsil, nägu jõe poole ja nii on see ka tänavu. Kokku tuleb tARTuFFil linale 19 teost, millest 12 mängufilmi saab näha Raekoja platsil.

Eraldi programmi moodustavad Athena keskuses linastuvad dokumentaalfilmid. Sealsamas korraldatakse ka kaks lasteseanssi filmiga «Väike draakon Kokosaurus». Lisaks tuleb festivali ajal eriseanss toomkiriku tornides, kus saab kaasa elada Werner Herzogi seikluslikule draamale «Fitzcarraldo».

Valdavalt värsked filmid

Festivali avab 1. augustil John Carney 2015. aasta linateos «Sing Street», mis toob vaatajateni nooruslikust energiast pakatava loo sõprusest, muusikast ja esimesest armastusest. Esimesest armastusest räägib ka näiteks tARTuFFi neljandal päeval linastuv Venemaa film «14+».

Enamjaolt on programmis viimastel aastatel välja tulnud filmid, kuid tARTuFFi programmijuhi Agnes Nurme sõnul on festivalil alati vähemalt üks film, mis on aastakümneid vana. Tänavu on selleks Ridley Scotti «Thelma ja Louise», mis esilinastus 25 aastat tagasi.

Nurme ütles filmiprogrammi kommenteerides, et tänavu on palju klassikalisi armastusfilme ning noort, siirast ja tärkavat armastust on päris mitmes linateoses. «Oleme ise uhked selle filmiprogrammi üle. Seal on hästi palju nii helgeid ja rõõmsaid emotsioone kui ka valusaid teemasid, mis on sellises helgemas võtmes lahti seletatud,» lisas ta.

Aeg-ajalt on festivali väisanud mõne linastuva filmi näitleja või režissöör, kuid sel aastal nii ei ole. Nurme rääkis, et kuna suvi on tavaliselt filmivõtete poolest tihe, siis juhtus nii, et tänavu väliskülalised tARTuFFile ei jõua.

Tavapäraselt linastub festivali ajal iga päev raeplatsil kaks film, esimene algab olenevalt nädalapäevast kas kell 22 või 22.15, teine aga alati keskööl.

Kõik seansid on vaatajatele tasuta. Nurme rääkis, et mõnel aastal on katsetatud ja küsitud väljaspool raeplatsi linastuvate filmide vaatamise eest raha, kuid sellest on loobutud, kuna tARTuFFi meelsus on siiski see, et filmiprogrammi eest raha ei võeta. «Me kunagi alustasime tARTuFFi ideega, et teeme seda festivali täpselt nii kaua, kuni saame teha tasuta. Kui see enam võimalik pole, siis see lihtsalt pole enam tARTuFF,» lisas Nurme.

Vestlusringid ja täika

tARTuFF ei ole aga ainult filmipidu, pea nädalase festivali ajal leiab programmist muidki tegevust. Näiteks sellel aastal on tegevusse tihedalt kaasatud Tartu ülikooli muuseum, kellega koostöös korraldatakse raeplatsil enne seansside algust rännakuteemalisi vestlusringe. Juttu tuleb nii ohtudest kui ka konfliktidest kuni feminismini välja.

Lisaks avatakse festivali ajal Nurme fotonäitus, mis on täienduseks dokumentaalfilmile «Tüdruk, kes päästis mu elu», mille keskmeks on Lähi-Idas elavad jeziidid.

Selleks, et ka festivali viimasel päeval, 6. augustil tARTuFFile veel hoogu anda, on Raekoja platsil tARTuFFi basaar ehk turg, kuhu on projektijuhi sõnul oodatud nii käsitöötoodete pakkujad, kapitühjendajad, vanade raamatute müüjad kui ka küpsetajad. Nurme lisas, et täikale saavad kõik end registreerida veel selle kuu lõpuni.

Selle aasta tARTuFFilt ei puudu ka tavakssaanud armastuse pidu, mis sel korral toimub festivali eelviimasel päeval.

Armastusfilmide festival tARTuFF

1.–6. augustini raeplatsil, Athena keskuses ja toomkiriku tornides.

Linastub 19 filmi, nende seas viis dokumentaal- ja üks lastefilm.

Programmiga saab tutvuda aadressil 2016.tartuff.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles