Linnasüda pea nädal suletud. Kas õigustatult? (2)

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse puiesteel algasid Rally Estonia ettevalmistused esmaspäeva õhtul tribüüni ehitamisega. Eile õhtust esmaspäeva, 18. juuli õhtuni on Vabaduse puiestee ralli tõttu 
turuhoonest raeplatsini suletud. Tasub tähele panna, et see toob muudatusi ka linnaliinibusside sõiduplaani.
Vabaduse puiesteel algasid Rally Estonia ettevalmistused esmaspäeva õhtul tribüüni ehitamisega. Eile õhtust esmaspäeva, 18. juuli õhtuni on Vabaduse puiestee ralli tõttu turuhoonest raeplatsini suletud. Tasub tähele panna, et see toob muudatusi ka linnaliinibusside sõiduplaani. Foto: Kristjan Teedema

Reedest pühapäevani Tartus, Elvas ja Lõuna-Eesti kurvilistel teedel peetav Rally Estonia lööb ülikoolilinnas elu kihama, kuid samas tuleb liiklejatel kuus päeva arvestada ümbersõitudega.

«Mõned ohvrid tuleb tartlastel ralli pärast tuua,» tõdes Tartu abilinnapea Valvo Semilarski. «Samas on see rahvusvaheline üritus, mis elavdab majandust ja tõstab Tartu mainet, telekanal Eurosport viib Tartu ralli ajal kogu maailmas pildile.»

Ohvrid tähendavad vähem või kauem suletud tänavaid. Kõige kauem, eile õhtul kella kuuest kuni esmaspäeval, 18. juulil viieni õhtul on suletud Vabaduse puiestee Uueturu – Raekoja platsi lõigus ehk turuhoonest Kaarsillani. Ümbersõidud on Narva maantee kaudu.

Palju muutusi liikluses

«Kuus päeva on tõesti pikk aeg,» märkis abilinnapea. «Pidasime ralli korraldajatega läbirääkimisi, nad lühendasid Vabaduse puiestee sulgemisaega nii palju kui võimalik: esmaspäeva õhtu asemel läks lõik kinni päev hiljem, lõik avatakse esialgse 19. juuli hommiku asemel 18. juulil hiljemalt kell viis õhtul.»

Valvo Semilarski sõnul on Vabaduse puiestee sulgemine kuueks päevaks ralli korraldajate piir. «Saime ettevalmistuste detailse kava, tööd on seal väga suured,» rääkis ta. «Lavasid ja tribüüne ehitatakse ning suuri ekraane paigaldatakse 20 tundi ööpäevas. Töötajate hulka pole võimalik suurendada, sest kõik tööd on omavahel seotud, üks sõltub teisest.»

Eile õhtust tuleva esmaspäeva õhtuni pääsevad Poe tänavale seal elavad tartlased ning selle tänava äride-asutuste teenindajad autoga Ülikooli tänavalt. Erand on reede, siis pole ralli linnakatse tõttu kell 18.15–22.15 võimalik Poe tänavale saada ka Ülikooli tänavalt.

Reedel kella seitsmest hommikul esmaspäeva, 18. juuli õhtul kella viieni on Vabaduse puiestee suletud ka Raekoja platsist Gildi tänavani, kinni on ka Magistri tänava parkla.

Reedel kell 18–22.15 on suletud Ülikooli tänav (Vallikraavi–Küütri lõigus), Lossi, Liivi, Veski (Näituse–Kuperjanovi lõigus), Kuperjanovi (Kastani–Tiigi lõigus), Vallikraavi ja Baeri tänav.

Ka linnaliinidel on kesklinna kandis eile õhtust kuni 18. juulil kella 17ni muudatusi, teavet saab Tartu kodulehelt.

Teist kohta pole kaalutud

Kas kuueks päevaks palju muutusi liikluses kaasa toovat Rally Estoniat poleks Tartus etem korraldada Tähtvere lauluväljakul, kus see üritus häiriks linlaste argielu vähem? «Kesklinn on ralli korraldajate soov ja teist kohta meil selleks peale Vabaduse puiestee kesklinnas pole,» vastas Valvo Semilarski. «Ralli viimist Tähtverre ei ole kaalutud.»

Reedel algava Auto24 Rally Estonia stardinimekirjades on 75 meeskonda 21 riigist. Mullu tõi  Rally Estonia Lõuna-Eestisse kümneid tuhandeid turiste, kes jätsid Lõuna-Eestisse 4,9 miljonit eurot, mis jagunes kohalike ettevõtjate, omavalitsuste ja Eesti riigi vahel.

Tartu linn ralli ajal tänavatelt sulgemistasu ei teeni, sest linnavolikogu otsuse järgi on kultuuri- ja spordiürituste korraldajad tänavate sulgemismaksust vabastatud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles