Lõuna-Eesti äikesetorm kahjustas laias ulatuses riigimetsa

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormikahjustused Lõuna-Eesti metsades.
Tormikahjustused Lõuna-Eesti metsades. Foto: RMK

Juuli esimesel nädalavahetusel Lõuna-Eestit tabanud äikesetorm kahjustas tugevalt ka riigimetsa. Esialgsete hinnangute kohaselt vajab lageraiet umbes 500 hektarit metsa, sellest saadava puidu ligikaudseks mahuks hinnatakse vähemalt 100 000 kuupmeetrit, mis on kolmandik RMK igakuisest raiemahust.

Torm tuli Eestisse üle Koiva jõe ja liikus üsna sirge joonega Kambjasse Tartumaal. Tormikahjustustest ülevaate saamiseks kasutas RMK esimest korda drooni ja helikopterit.

«Tormikahjustusi on umbes saja kilomeetri ulatuses Valgamaalt Tartumaale ja paljud teed olid läbimatud, mistõttu sai drooni ja helikopteriga kiire ülevaate tormi teekonnast ning ligikaudsest kahjustuste ulatusest,» märkis RMK juhatuse liiga Tavo Uuetalu.

Torm muudab mõningal määral ka RMK üldisi raieplaane Kagu-Eestis: esimeses järjekorras koristatakse tormimurd, et takistada metsakahjurite levikut, ning raiemahtusid tormist puutumata riigimetsades vähendatakse.

«Teeme tihedat koostööd keskkonnaametiga selleks, et võimalikult kiiresti langetada otsused, kas ja kuidas tormimurdu koristada kaitsealustes metsades,» ütles Uuetalu. Tema sõnul on torm kahjustanud ka Otepää loodusparki.

Praegu kõrvaldab Kagu-Eesti riigimetsades kahjustusi üheksa langetustraktorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles