Ilves toetas ERMi uue maja sündi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Huik

«Loodan, et ülekohtuselt pikk teadmatuse ja ootamise aeg saab ükskord otsa, et peatselt algab Eesti Rahva Muuseumi oma maja ehitamine,» rääkis president Toomas Hendrik Ilves täna Tartus peetud konverentsil «Tee Eesti muuseumini».


Presidendi kantselei teatel kinnitas ja kordas Ilves oma veendumust - Eesti Rahva Muuseumile oma kodu ehitades tasume enda auvõla kultuuri ja ajaloo ees.

«Olen aastaid rääkinud kodaniku ühiskonnast kui demokraatliku riigi alusest. Inimesed küsivad ikka, mis on see kodaniku ühiskond? Parim näide meie ajaloost on just Eesti Rahva Muuseum, eestlaste vabatahtlik ja üle kogu meie kultuuriruumi omaalgatus - uurida, koguda ja talletada meie kultuuripärandit,» rääkis president.

Muuseumite tähendusest ja tulevikust arutaval konverentsil kõnelenud riigipea meenutas, et mäluta ei ole tulevikku, ja lisas, et rahvas ning riik vajavad muuseume just niisama palju kui me vajame oma kultuuri ja oma riiki.

Veel leidis Ilves, et muuseum on midagi, mis ei vii meid mitte pelgalt minevikku, vaid mineviku kaudu tulevikku. Selleks aga peab muuseum kõnelema kaasaegses keeles.

«Muidugi ei tähenda kaasaegses keeles kõnelemine lihtsustamist. Muuseum ei tohi muutuda lõbustusasutuseks. Neid on meil Eestis küllaga,» täpsustas president.

Kaasaegne muuseum peab Ilvese hinnangul olema teadus- ning haridusasutus, mis tugevdab oma põhitegevuste kaudu kultuurile toetuvat väärtussüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles