USA professor leidis Tartust uurimisainest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel B. Hess
Daniel B. Hess Foto: Risto Mets

Ameerikas Buffalo ülikoolis linna- ja regionaalplaneerimise osakonnas professorikohal töötav Daniel B. Hess valis uut proovikivi otsides paljude pakkumiste seast välja Eesti ning tuli siia õpetama Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledži tudengeid.


Hessi kinnitusel oli tal Ful­brighti teadlasvahetuse programmi raames valida ligemale saja pakkumise vahel kõikjalt üle maailma. «Mul endal olid kaalukeelel Eesti ja Tšiili. Otsustasin, et valin põhjamaa ning tahan kindlasti käia ka Venemaal,» tunnistas Hess.

Teadlasena on ta uurinud linnade planeerimist ja inimeste reisikäitumist asumites. Ta annab iga päev planeerijatele nõu, kuidas hoida linna toimimas ning vältida planeerimisvigu.

Ehkki Tartu on võrreldes teiste tema uuritud linnadega väga väike koht, tabas teda siinseid olusid uurides meeldiv üllatus. «Siin on linnaplaneerimises arvestatud väga paljude asjadega. Linn toimib,» sõnas Hess.

Enim huvitas uurijat just see, kuidas elasid nõukogude aja üle puitrajoonid. Nimelt ei olnud viimastel aastatel taas hinnatud piirkondadeks tõusnud Karlova ja Supilinn 1970.–1980. aastatel sugugi nii ligitõmbavad kohad elamiseks kui näiteks äsja kerkinud Annelinn.

Nädala pärast Eestist lahkuv Hess tõdes, et tudengid on siin hoopis teistsugused kui Ameerikas.
«Ma imetlen, kui teadlikud on Eesti noored maailma ajaloost. USA noored ei tea sellest midagi,» tõi Hess näite. Teisalt napib siinsetel noortel just analüüsi- ja sünteesioskust ja just seda tuleks neile rohkem õpetada.

Pisut erinev pidi olema ka õppimise motivatsioon. Atlandi ookeani taga peab enamik noortest oma õpingute eest ise maksma ning nad ei ole nõus sellega, et nende raha lendab tuulde.

Siinne noor ütleb aga, et ei saanud õppida, sest käis tööl. «Küsisin, miks ta tööl käib. Vastas, et vajab raha autosse bensiini ostmiseks. Ja miks on tudengil üldse autot vaja? Et tööl käia, kõlas vastus,» näitlikustas Hess.

Eestist lubas Hess võtta kindlasti kaasa ühe põhimõtte – eksamil tuleb anda ka teine võimalus. «Ameerikas me seda ei tee,» märkis Hess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles