Jaan Kaplinski esimesi töid ajakirjanduses

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehes Tartu Riiklik Ülikool ilmus 18. märtsil 1960 märgusõna Te Ani Hioa all võistlustööna Jaan Kaplinski luuletus «Kuu kuulub meie lastelastele».
Ajalehes Tartu Riiklik Ülikool ilmus 18. märtsil 1960 märgusõna Te Ani Hioa all võistlustööna Jaan Kaplinski luuletus «Kuu kuulub meie lastelastele». Foto: Sille Annuk

22. jaanuaril saab 70-aastaseks Jaan Kaplinski, kelle esimene luulekogu «Jäljed allikal» ilmus noorte autorite kassetis aastal 1965. Sealses autoritutvustuses on muu hulgas kirjas, et varem on tema värsse ilmunud ajakirjanduses.


Kui ta oli veel lääne filoloogia osakonna teise kursuse üliõpilane, osales ta ülikooli kirjandusvõistlusel. Ajalehes Tartu Riiklik Ülikool ilmus 18. märtsil 1960 märgusõna Te Ani Hioa all võistlustööna tema luuletus «Kuu kuulub meie lastelastele».

Mõni nädal hiljem selgus, et selle autor Jaan Kaplinski on võitnud kolmanda auhinna. (Samaväärse auhinna sai sellel võistlusel Paul-Eerik Rummo.) Eesti kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu andmetel võib arvata, et just see on Jaan Kaplinski esimene perioodikas avaldatud luuletus.

Ajalehes Postimees, mis tookord ilmus Edasi nime all, ilmus arhiivraamatukogu teada tema esimene luuletus 26. oktoobril 1969. Autorinime ja esimese värsirea «Väläh om suur tuul» vahel on lugejatele teada antud, et see on «Lõuna-Eesti murdeluule võistlusel preemia saanud töö».

Seesama luuletus on pidanud ajas vastu, ilmudes ka – keeleliselt veidi kohendatuna – Jaan Kaplinski hiigelsuures valikkogus «Kirjutatud» aastal 2000.

Enne Edasis esimese luuletuse avaldamist oli Jaan Kaplinski samas lehes astunud üles publitsistina. Ta kirjutas Tartu haljasaladest 7. aprillil 1967 ja itaalia režissööri Michelangelo Antonioni filmist «Karje» 8. mail 1967 ning sekkus nimede ja nimetuste poleemikasse 6. juulil 1969.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles