Klaaspärlimäng viib Jaani kirikus kuulajate ette muusika ja luule

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Jaani kirik.
Tartu Jaani kirik. Foto: Raimu Hanson

Festivali Klaaspärlimäng avakontserdil 7. juulil kell 19 Tartu Jaani kirikus astuvad üles Andres Mustoneni dirigeerimisel Klaaspärlimäng Sinfonietta ning solistid Maarika Järvi, Helen Lokuta, Rauno Elp ja Alexander Hüllshoff. Kavas on selliseidki teoseid, milles on ühendatud muusika sõnaga.

Kõige erilaadsem ettevõtmine tänavusel festivalil toimub pühapäeval kell 19 sealsamas kirikus. Kuulajate ees kohtuvad muusikas ja luules pianist Kalle Randalu ja poeet Indrek Hirv.

7.–12. juulini vältaval festivalil saab kuulata 52 klassikalise ja tänapäeva autori teoseid. Toimub 11 kontserti, kus kõige enam kõlab Piazzolla, Händeli ja Brahmsi helilooming.

Tänavuse Klaaspärlimängu suurim muusikakollektiiv on 90-liikmeline noorte muusikute Ameerikate Orkester (YOA Orchestra of the Americas), mille kunstilised nõustajad on maailmakuulsused – tenor Plácido Domingo ja dirigent Gustavo Dudamel.

11. juulil kell 19 saab Jaani kirikus kuulata, kuidas nii suure orkestri esituses kõlab Brahms, Mendelssohn-Bartholdy ja Bernstein.

«Niivõrd mahuka koosluse paigutamine Jaani kirikusse on kindlasti suur väljakutse nii kirikule kui ka festivalile,» ütles Klaaspärlimängu kunstiline juht Peeter Vähi. «Jaani kirik on küll erakordselt hea kontserdipaik Tartus, kuid mitte hiigelsuure esituskoosseisu jaoks.»

YOA Ameerikate Orkester on Põhja- ja Lõuna-Ameerika 25 riigist ülitiheda konkursiga välja valitud kooslus, mille eesotsas on sel korral dirigent Benjamin Zander (Inglismaa). Soleerib Alexandra Soumm (viiul, Prantsusmaa). Orkestrantide hulgas on Tartust pärit Mihkel Kallip, kes lõpetas 2010. aastal Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli Priit Sonni vaskpilliklassis ning jätkas seejärel trompetiõpinguid Eesti muusika- ja teatriakadeemias Aavo Otsa juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles