Seakatk on tänavu nõudnud kuueteistkümne kodusea elu

Eili Arula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta suveni pidas Airi Külvet oma villasigu õues. Bioohutusnõuete karmistamise tõttu pani ta kärssninad siiski kinnisesse lauta, kuid eelmisel nädalal jõudis katkupisik ka sinna ning kõik Külveti rõngassabad tuli hukata.
Eelmise aasta suveni pidas Airi Külvet oma villasigu õues. Bioohutusnõuete karmistamise tõttu pani ta kärssninad siiski kinnisesse lauta, kuid eelmisel nädalal jõudis katkupisik ka sinna ning kõik Külveti rõngassabad tuli hukata. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal jäid Puurmani vallas Tõrve külas Puutsa talus Aafrika seakatku küüsi lihaveisekasvataja Airi Külveti kuus villasiga. Et Külvet oli palava ilma tõttu teinud sigadele külma dušši, kahtlustas ta algul, et pingutas sellega üle ning külmetas sead ära.

«Üks loom jäi loiuks ja ma kraadisin teda. Temperatuur oli 39 kraadi ja ma veel hingasin pärast seda kergendatult, et katku ikkagi pole, sest katku nakatunud sea kehatemperatuur on 41–42 kraadi,» meenutas Külvet läinud nädalal talus arenenud sündmusi.

Pärast konsulteerimist kohaliku volitatud veterinaariga otsustas Külvet lasta sigadelt ikkagi vereproovid võtta. «Peiteaeg oli kolm-neli päeva. Samal päeval, mil tulid proovide vastused, suri esimene siga,» märkis Külvet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles