Santos värbas noore tipptreeneri

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Voolaidi eesmärk Tartus on Santose poistega kiiresti väga heale tasemele jõuda.
Karel Voolaidi eesmärk Tartus on Santose poistega kiiresti väga heale tasemele jõuda. Foto: Margus Ansu

Santose jalgpalliklubi treenerite nimekiri täienes läinud nädalal uue väärika liikmega: vanemate treeningurühmade poisse asus juhendama Karel Voolaid.


Viimati JK Nõmme Kalju tüüri hoidnud 33-aastane Voolaid toob klubisse teadmisi ja kogemusi, mida on ammutanud nii Eestis tippklubisid ja noortekoondisi juhendades kui piiri taga töötades.

Andekas treener

«Karel on üks Eesti parimaid noori treenereid,» ütleb 13-14 aastat tagasi Voolaiuga Kehtnas koos töötanud FC Santose president Meelis Eelmäe, «üks andekaimaid treenereid, kes on saanud päris palju kogemusi välismaa treenerite Pasi Rautiaineni, Jelle Goesi ja Arno Pjipersi kõrval.»

Enne Nõmme Kaljusse siirdumist töötas Voolaid Soomes, nimeka Turu Palloseura abi- ja väravavahtide treenerina. Lisaks treeneritööle on ta treenereid ka koolitanud: 2003–2008 juhendas ta Jalgpalliliidus UEFA B- ja A-litsentsi omandavate treenerite kursusi.

Mängijana on Voolaid esindanud Eesti U17 koondist ning pallis veel ülemöödunud aastal Paide linnameeskonna ridades Eesti meistriliigas.

UEFA Pro-litsentsiga Voolaid, kes asub esialgu treenima Santose 1998. aastal ja 1999.–2000. aastal sündinute rühmi, tegeles oma treenerikarjääri algusaastatel just noormängijatega. Tosina FC Flora süsteemis veedetud aasta kõrvalt on ta olnud tegev kõigi Eesti noortekoondiste juures (U15–U21).

Järvamaalt pärit Voolaiule Tartu päris võõras linn ei ole, omal ajal on siin koolipinki nühitud.
«Kui on pakkumine mingilt suurelt klubilt, ei tähenda tingimata, et see on hea,» tunnistab Voolaid, et ta laual oli veel kutseid – muu hulgas nii Floralt kui ka Levadialt (pakuti duubelvõistkonna treeneri kohta).

«Tegin valiku jätkata noortetreenerina, kuna see on mulle hetkel hingelähedasem. Kaalusin oma peas variandid läbi ja leidsin, et mul on praegu Santosele kõige rohkem anda,» selgitab Voolaid.
Voolaiu sõnul andis Eelmäe talle selge pildi klubi ootustest.

Suuresti sai määravaks ka Santose hollandlasest spordidirektori Anton Joore juurutatav stiil. «Sellega ma olen väga sina peal, Jelle Goesi ja Arno Pjipersiga sai sarnast asja tehtud,» kiidab Voolaid Hollandi jalgpallikoolkonda. «Joo­­re roll on stiili väljakujundamine klubis, minu asi on võimalikult paremini seda mõtet teiste treeneriteni viia,» selgitab ta.

Esimene eesmärk on aga poisterühmi treenida. «Mõlemad vanuserühmad on väga asjalikud,» iseloomustab vastne treener Tartu poisse. «Et mul  pole veel ülevaadet terve Eesti tasemest neis vanuseklassides, on mul raske võrrelda. Poisid on innukad.»

Poisid heale tasemele

«Klubil on eesmärk panna kõige vanem poisterühm, üksteist üheteistkümne vastu, võimalikult hästi mängima. Üritan aidata nii palju, kui teadmised lubavad. Noorema grupiga on rohkem arenguruumi. Vanemate poistega sooviks aga kiiresti väga heale tasemele jõuda,» lisab ta.

Voolaid sõnab, et on täielikult keskendunud tööle Tartus ning järgmist sammu tal ette planeeritud ei ole.

«Treeneriamet on selline, et ei tea kunagi, kust mingi pakkumine võib tulla, kuid Eestis ma kindlasti praegu mujale ei vaata,» kinnitab ta. «Kui pakutakse head tööd välismaal, siis tuleb ka selleks valmis olla, aga aktiivselt ma end väljapoole ei pressi. Olen siin ja teen siin tööd tõsiselt.»

Karel Voolaid

• Pärit Järvamaalt.

• UEFA Pro-litsentsiga treener.

• Aastaid tegutsenud noortetreenerina.

• On peatreenerina juhendanud Eesti U17 ja U19 koondist, samuti olnud U15–U21 koondiste abitreener.

• Viimati hoidis JK Nõmme Kalju tüüri, on varem töötanud veel mitmes Eesti meistriliigaklubis, sealhulgas ka FC Floras. Soomes tegutses ta Turun Palloseura abi- ja väravavahtide treenerina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles