Ilmateadlane: Tartu paduvihmu pole põhjust üle dramatiseerida

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartut on lühikese aja jooksul tabanud kaks paduvihma, 21. juunil ja 3. juulil.
Tartut on lühikese aja jooksul tabanud kaks paduvihma, 21. juunil ja 3. juulil. Foto: Kristjan Teedema

Tartut on lühikese aja jooksul tabanud kaks paduvihmalainet, mis on uputanud tänavaid ning põhjustanud Toomemäel väiksemat sorti maalihke. Tallinlased on tundnud juba muret, et kas nii hakkabki olema ning kas edaspidi oleks Taaralinna sattudes tark igaks juhuks kummipaat kaasa võtta.

Teenekas ilmateadlane Ain Kallis muigas pealinlaste murest kuuldes, et eks tartlased on ka vahel mõelnud, et miks ilmataat just neid tallinlasi ja saarlasi karistab.

«See sõltub ikkagi sellest, kustpoolt tulevad frondid ja tsüklonid, vahel nad riivavad Eestit ühtepidi, vahel teistpidi,» selgitas Kallis. «Mõnel aastal saab kõvasti vihma just Tallinn ja Põhja-Eesti, samal ajal kui Lõuna-Eesti ägab päikse käes. Midagi teha pole, Eesti ongi selline põnev kant, kus ühes riigi otsas võib olla põud ja teises uputab, nagu mitmel aastal on olnud.»

Nii äikest kui päikest

Ain Kallis lisas, et eks suvega ongi nii, et ühele meeldib, kui oleks ainult päike ja rannailm, teine tahaks nii äikest kui päikest. «Mitmed äikesehuvilised siin eile ütlesid, et miks pagana pärast Tallinn jääb äikesest ilma ja samal ajal teil nii toredasti müristab,» muheles Kallis.

Ilmateadlane ise on tänavuse suvega igati rahule jäänud, kuna on olnud kõike, mida ühelt korralikult suvelt oodata – nii leitsakut, tugevaid vihmavalinguid kui kõuekõminat. Küll pole tema teada tänavu käinud Eestimaad räsimas tornaadod, kuigi ilmateenistus on nende eest juba aegsasti hoiatanud.

Juuli normid on jõudsalt täitumas

Tartu ülikooli keskkonnafüüsikalabori ilmajaama andmete kohaselt on viimase 24 tunni jooksul tulnud Taaralinnas pea 46 millimeetrit sademeid – lisaks päevasele paduvihmale, kui maha tuli umbes 20 millimeetrit vihma, ladistas sadada ka kogu öö.

Tõravere meteoroloogiajaama meteoroloog-tehnik Inge Leitu kinnitas, et tegemist on tõelistelt märkimisväärse sajuhulgaga, ning selle tulemusel hakkavad juba praegu täis saama ka tavapärased juuli normid. Näiteks Tõraveres on 4. juuli hommiku seisuga olnud sademeid juba 45 millimeetrit – et kuu norm on 72 millimeetrit, saab öelda, et pea 63 protsenti normist on juba täitunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles