Jääkamakas vigastas Tartus väikest koolipoissi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivi 40a maja parema otsa juurest kukkus alla jäine lumekamakas, mis vigastas kolmanda klassi poissi. Pärast õnnetust hakkasid maja haldava Arkaadia Halduse Tartu büroo töötajad katuse servi puhastama, eile ennelõunal käis kogu katuse puhastus.
Kivi 40a maja parema otsa juurest kukkus alla jäine lumekamakas, mis vigastas kolmanda klassi poissi. Pärast õnnetust hakkasid maja haldava Arkaadia Halduse Tartu büroo töötajad katuse servi puhastama, eile ennelõunal käis kogu katuse puhastus. Foto: Margus Ansu

Kolmanda klassi poisile kukkus kolmapäeva hommikul Kivi tänaval pähe maja katuselt alla prantsatanud jäine lumekamakas. Õnnetus juhtus kella kaheksa paiku, põhjuseks lumekoormast puhastamata katus.


«Poiss on lastekliinikus arstide järelevalve all ja jääb haiglasse veel mõneks ajaks,» ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi kõneisik Kristi Tael.

Lapse seisundist rääkides oli Tael arstide soovil napisõnaline. «Seisundi kohta on veel vara midagi öelda,» märkis ta eile hommikul ja lisas, et arstid rohkem teavet lapse kohta ei jaga.

Teel Raatuse gümnaasiumi olnud poiss sai löögi Kivi 40a kolmekorruselise maja ühe otsa juurest katuselt tänavale lennanud jäiselt lumekamakalt. Hoolimata juhtunust läks laps kooli, teda saatis sinna õnnetuskohast mööda läinud veidi vanem koolikaaslane.

Kiirabi kihutas kooli

«Meie töötajad panid poisi kohe pikali ja kutsusid kiirabi,» rääkis Raatuse gümnaasiumi direktor Toomas Kink. «Pea oli tal ikka korralikult lõhki, otsmikul oli suur lõikehaav.»

Kiirabi oodates olid poiss ja teda saatnud kaaslane rääkinud, et õnnetus juhtus Kivi 40a maja ees. Direktori hinnangul pidanuks keegi möödujatest kohe poisile kiirabi kutsuma. «Peatraumad on hirmsad asjad,» märkis ta.

Kinki paneb imestama, miks hakati katust puhastama alles siis, kui juhtus õnnetus. «Seal kõnnib ju nii palju inimesi,» ütles ta. «Mõelge ometi! Õpetame kogu aeg lastele, et kõndida tuleb kõnni-, mitte sõiduteel. Nüüd räägime, et tuleb vaadata ka üles.» Kivi 40a majas asub ka Kirsi pood.

Paar tundi pärast õnnetust saatis Kivi 40a maja haldav Arkaadia Halduse Tartu büroo oma töötajad hoone katuse ohtlikke servi puhastama. Ka eile rookisid mehed maja katust puhtaks.

«Üle ääre ei olnud siin midagi, ka jääpurikad ei rippunud katuse küljes,» rääkis 40 aastat Kivi 40a majas elanud Henno Juursoo. «Käisin veel teisipäeva õhtul poole üheksa ajal jalutamas – mitte midagi ei olnud! Ühe nurga peal oli küll rohkem lund.» Viimane räntsataski aga sealt nurga juurest hommikul alla tänavale ja viis lapse haiglasse.

Kink märkis, et kuuldavasti olid mõned majaelanikud juba nädal tagasi pöördunud haldusfirma poole ja palunud, et katus puhtaks tehtaks. «Seda juttu ei saa ma kinnitada,» ütles Arkaadia Halduse Tartu büroo juhataja Marko Sell.

Miks haldusfirma ei puhastanud Kivi 40a maja katust enne õnnetust? «Kui näeme ohtlikku katust, siis oleme seal ohu kohe likvideerinud,» vastas Sell. «Seal ei märganud keegi meie töötajatest ohtlikku olukorda. Selle maja ajaloos pole katuselt kunagi lund alla tänavale kukkunud.»

Arkaadia Haldusel on Tartus hallatavatest hoonetest ligi pooltel viilkatused. «Oleme neil kas ohtlikud servad või kogu katuse ära puhastanud,» ütles Sell. «Me ei ole jäänud õnnetust ootama.»

Keegi ei aimanud halba

Politsei tegi kindlaks, et Kivi tänaval juhtus lapsega õnnetus kolmapäeva hommikul kell 7.58. Uurimismaterjalid anti üle Tartu linna menetlusteenistusele.

«Nüüd on selle maja katus hoolega ära puhastatud,» kinnitas sündmuskohal käinud menetlusteenistuse juhataja Marek Ranne. Ta lisas, et Kivi tänava kandi maju on varem kontrollimas käidud, aga vaatlusel pole ohtu tuvastatud ning Kivi 40a maja pole seni negatiivses mõttes silma paistnud.

Linnavalitsus alustab õnnetusjuhtumi suhtes väärteomenetlust. «Maja katus on väga väikese kaldenurgaga ja sellel on lumetõke,» ütles Ranne. «Jäine tükk võis pääseda liikuma lumetõkke ja katuseserva vaheliselt kitsalt alalt.»

Majaomanikke kutsus Ranne üles valvsusele, sest lumi läheb sulaga tihedamaks ja olukord katustel võib muutuda kiiresti. Ohtlikumad on järsemad katused, aga tähelepanelik tuleb olla ka lamedamate katustega, tõdes Ranne.

Peavigastus vajab alati arsti

Inimene peab jälgima, et ta vara ei oleks teistele ohtlik, sest on ebareaalne oodata, et lapsed hakkaksid tänaval käies katuseid vaatama, ütles neurokirurg Toomas Asser  meid kõiki tänavu talvel katustel varitsevast ohust rääkides.

Löök pähe tähendab professor Asseri sõnul paremal juhul peahaava, halvemal juhul toob see kaasa aga kolju- ja ajuvigastuse.

«On palju võimalusi, mis juhtub ajus pärast pähe saadud tugevat hoopi,» märkis ta. «Raske ajuvigastus võib elu ohustada või olla püsivalt elu häiriv.» Peterburis ja Tallinnas jääkamakaga pähe tugeva hoobi saanud noored inimesed said raske ajuvigastuse.

Peale selle võib katuselt kukkuv lumi anda löögi ka inimese lülisambale ja tekitada õlavigastusi. «Peavigastus vajab alati arsti seisukohavõttu, eriti vanemate inimeste puhul,» toonitas Asser.
Ka libedal tänaval kukkudes ja pead ära lüües on õige minna arsti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles