«Puhastus» sõidab Soome

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Puhastuse» esietendus. Vasakult Maarja Mitt, lavastaja Lisia Smith, Marje Metsur, Liisa Pulk ja Maarius Pärn.
«Puhastuse» esietendus. Vasakult Maarja Mitt, lavastaja Lisia Smith, Marje Metsur, Liisa Pulk ja Maarius Pärn. Foto: Kristjan Teedema

Homme jõuab Soome rahvusteatri lavale Vanemuise teatri lavastus «Puhastus». Kokku annab trupp põhjanaabrite juures kolm etendust.


Teatri pressiesindaja teatel saavad külalisetendused teoks sealse rahvusteatri kunstilise juhi Mika Myllyaho kutsel, kelle käe all nägi 2007. aastal Soomes ilmavalgust Sofi Oksaneni «Puhastuse» esmalavastus.

Vanemuise «Puhastus» on selle näidendi esimene lavastus Eestis ning on leidnud teatri esindaja hinnangul publiku hulgas ja meedias elavat vastukaja nagu Oksaneni romaangi. Teose lavavariant ei ole aga romaani dramatiseering, sest antud juhul oli asjade käik vastupidine tavapärasele: esmalt valmiski näidend ning alles pärast seda autorile rohkelt kuulsust toonud romaan.

Soome rahvusteatris annab trupp etendusi 20. ja 21. jaanuaril.

Vanemuise teater on Soomes palju külalisetendusi andnud, kinnitas teatri draamajuht Sven Karja. Tihti on külastatud Tamperet, vähem Helsingit. ««Puhastuse» etenduste näol on aga tegemist Vanemuise 141. aastase ajaloo esimeste külalisetendustega väärikas Soome rahvusteatris,» rõhutas Karja.

Etenduste vastu on Soomes erakordselt suur huvi - kolm saalitäit pileteid osteti ära kuue minutiga. Seekordsed etendused ei jää «Puhastuse» ainsaks Soome-reisiks. 27. ja 28. mail antakse ka Oulu linnateatris kolm etendust.

Lavastust esitavad eestlased – näitlejad, keda näidendi temaatika otseselt puudutab – paljud pered Eestis on küüditamise õudustega kokku puutunud. See on emotsionaalne, valus ja puudutav teater.

«Loodame, et meie lavastust saadab edu nii Helsingis kui Oulus ning me oleme avatud ka teiste Soome linnade kutsetele, et tulla «Puhastusega» teile külla,» lisas omalt poolt Vanemuise juht Paavo Nõgene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles