Jaanilaupäeva vihmatava satub sedapuhku ohtu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest, et eelmise aasta jaanilaupäeval läks tavapäraselt vihmavarje vaja, annab tunnistust Viljandi järve ääres jaanitulel tehtud pilt.
Sellest, et eelmise aasta jaanilaupäeval läks tavapäraselt vihmavarje vaja, annab tunnistust Viljandi järve ääres jaanitulel tehtud pilt. Foto: Marko Saarm

Riigi ilmateenistuse eile keskpäeval pakutud prognoos ütleb, et tõenäoliselt möödub jaanilaupäev sajuta, aga päris kindel ei saa siiski veel olla.

Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak uuris ilmakaarte ja lausus, et suure tõenäosusega 23. juunil ei saja. Üksikute vihmahoogude võimalus on tema sõnul 25–30 protsenti.

«Mingi märgi võib vihm maha jätta,» lausus ta. «Jätaksin praegu selle tõenäosuse jõusse.»

Paljaku sõnul tuleb jaanilaupäev üldiselt mõnusalt soe ning sisemaal kerkib õhutemperatuur 22–25 kraadini. Jaaniõhtul peaks sooja veel järel olema 17–20 kraadi jagu. Rannikul on muidugi jahedam.

Paljak märkis, et jaaniöö tuleb siiski kõhedam ja õhutemperatuur võib langeda kümne kraadini.

24. juuniks pakub juhtivsünoptik samuti ilusat sooja ilma, kuid ühtlasi tuleb arvestada mõningase hoovihmavõimalusega.

Viimati möödus jaanilaupäev Eestis täiesti ilma sajuta 1989. aastal. Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna andmeist nähtub, et 1990. aastast on 23. juuni Eestis alati vihma kaasa toonud, olgu või natuke ja ainult ühes kohas.

Peaaegu oleks jaanilaupäevane vihmatsükkel lõppenud 2000. aastal, kui kogu Eesti nautis kuiva ilma, aga Kihnu ilmajaama andmeil siiski veidi tibutas. Sadu oli nii põgus, et seda polnud millimeetrites võimalik mõõta.

Ka 2005. aastal sai 23. juuni õhtul kuiva taeva all lõket teha, ent selle kuupäeva alguses esimestel öötundidel oli nõrka hoovihma sadanud Ristnas.

Üks sajuküllasemaid jaanilaupäevi oli 2012. aastal. Vihma kallas kõikjal Eestis ja kõige rohkem sademeid mõõtis Hiiumaal asuv Heltermaa ilmajaam 22. juuni õhtul kella üheksast 23. juuni õhtu sama ajani, mil tuli 40,5 millimeetrit ehk 90 protsenti piirkonna jaanikuu normist. Vihma sadas toona ka 23. juuni õhtul ning sellele järgnenud ööl ja hommikul.

Mis õhusooja puutub, siis nimetatud perioodil on mõõtnud kõige kõrgema jaanilaupäeva õhutemperatuuri 1999. aastal Paldiski jaam: täpselt 29 kraadi. Kõige nigelamaks jäi maksimaalne õhutemperatuur 1994. aastal, kui Kunda jaam fikseeris päeva soojatipuks 14,2 pügalat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles