Maapoodnik hingas reede õhtul kergendatult

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaal elav Endla Krimses (paremal) oli üks neist, kes maksid sel ree­del Rõngus asuvas Ledini toidupoes klienditeenindaja Anna Os­nat­šile ostu eest veel kroonidega.
Valgamaal elav Endla Krimses (paremal) oli üks neist, kes maksid sel ree­del Rõngus asuvas Ledini toidupoes klienditeenindaja Anna Os­nat­šile ostu eest veel kroonidega. Foto: Sille Annuk

Rõngu lähistel elav Endla Krimses ei saanud reedel, Eesti krooni viimasel päeval, kroonidest veel lahti. Seda nii otseses kui ka kaudses mõttes. Poodnikud ohkasid tol päeval aga kergendatult.


«Rahakotti jäi kroone veel, need tuleb pangas ära vahetada,» ütles reede lõuna ajal Rõngus tegutseva OÜ Ledin toidupoes sama firma pagari- ja kondiitriäris küpsetatud saiakeste eest sajakroonisega maksnud Endla Krimses.

Eurosid oli tal aasta kahe esimese nädalaga rahakotti siginenud küll, aga uus raha on veel võõras. «Mul on ikka kroon veres,» naeris Endla Krimses. «Euroga ei ole jõudnud harjuda. Ja muutus on nii suur, et uue rahaga ikka annab harjuda.»

Rõngu suures toidupoes oli reede võrreldes aasta esimeste päevadega üsna rahulik. «Mõned vanemad inimesed ja koolilapsed ikka maksid oma viimaste kroonidega, aga neid pole enam nii palju kui alguses,» rääkis poe kassas töötanud Anna Osnatš.

Kõige kroonirohkem aeg oli selles poes jaanuari esimene nädal ja eelmise nädala kolmapäev, kui kaks kolmandikku ostudest tehti kroonide eest. «Aasta alguses toodi meile hästi palju kroonisente, töötasime nagu pank,» märkis Ledini toidupoe perenaine Kristel Peri. «Esimene nädal oli hull aeg. Kassas töötavatel inimestel oli väga pingeline kahe rahaga rehkendada ja ostjatel samuti.»

Segadust oli omajagu, näiteks 1. jaanuaril soovis üks pangakaardiga tasunud ostja, et kassapidaja võtaks tema arvelt kõik kroonid ära. Kassapidajal tuli talle selgeks teha, et kroone arvel enam polegi, puha eurod vaid.  
Reede õhtul, krooni viimasel päeval kassat üle lugedes selgus, et kümme protsenti Ledini toidupoe käibest moodustasid krooniostud. «Kahe raha lõppemise aeg on suur kergendus,» tunnistas Kristel Peri. «Viime kroonid panka ja ongi kõik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles