Urnid on kolumbaariumi ootel

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets näitab kolumbaariumi seinas ava, kuhu tuleb ühistuhaurn.
Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets näitab kolumbaariumi seinas ava, kuhu tuleb ühistuhaurn. Foto: Kristjan Teedema

Järgmise aasta lõpuks valmib Tartus Pauluse kiriku alla 250 boksiga kolumbaarium, kuhu inimesed saavad tuua oma lähedaste tuhastatud põrmud. Esimesed urnid on kirikus juba ootel.


Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhametsa sõnul on suurem osa kolumbaariumi ehitustöödest tehtud, jäänud on veel viimistlus.

Kolumbaariumisse tuleb 250 urniboksi, igasse boksi mahub 5–10 urni. Õpetaja sõnul on üldjuhul tegu perekonnaboksidega. Kiriku kehtestatud hinnakirja järgi maksab boksi rentimine 32 eurot (500 kr) aastas.

Samuti tuleb kolumbaariumisse tuhamatmiskoht neile, kes ei soovi eraldi boksi. Ühistuhaurni mattes tuleb maksta ühekordne tasu, mis on praegu 40 eurot (625 kr).

Lepingu järgi pannakse tuhk ühisurni ka siis, kui lahkunul ei ole jäänud enam omakseid. Ühistuhaurni mattes pannakse kolumbaariumi seinale silt inimese nime ning sünni- ja surmadaatumiga.

Praegu on kirikus ootel kuus urni ning mitme inimesega on sõlmitud leping urniboksi rentimiseks.

Kolumbaariumisse ei võeta ainult Pauluse koguduse liikmeid. Samuti pole vahet, kas inimene on näiteks katoliiklane või luterlane. Küll aga peab inimene olema ristitud ning kiriklikult maetud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles