Galerii: spordimuuseumi ahjusoe näitus võtab luubi alla Eesti jalgpalli ajaloo

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavuse spordiaasta üks tippsündmusi jalgpalli EM saab avavile reede õhtul. Kuigi Eesti koondis Vana Maailma 24 parema vutiriigi sekka ei kvalifitseerunud, on jalgpallisõpradel ikkagi põhjust seada oma sammud Tartus asuvasse spordimuuseumisse, kus avati näitus Eesti jalgpalli ajaloost.

Näituse koostanud Siim Randoja sõnul on see läbi aegade suurim kodust vutilugu kajastav väljapanek, mis hõlmab perioodi eelmise sajandi algusest tänapäevani välja. Vaadata on karikaid ja auhindu nii esimesest iseseisvusajast kui Nõukogude perioodist, samuti saab tutvuda aegadetaguse jalgpallivarustusega.

Tõsi, omaaegset vutivarustust ei leidu spordimuuseumi hoidlates kuigi palju – see mängiti lihtsalt ribadeks, tõdes Randoja. Näiteks Teise maailmasõja eelse aja jalgpall tuli laenata näitusele Soome spordimuuseumist, Eestis sellist nahkkera enam teadaolevalt leida ei olegi.

Näituse koostamisel on spordimuuseum teinud tihedat koostööd Eesti jalgpalliliidu ja meie vutiässadega, kes on näitamiseks andnud hulgaliselt mitmesuguseid esemeid. Nii saab pilgu peale heita Mart Poomi klubisärkidele Londoni Arsenali ja Derby County päevilt, samuti on oma särke näitusele lähetanud Andres Oper, Joel Lindpere ja Ragnar Klavan.

Siim Randoja märkis, et tegemist on suurema näitusega kui tavaliselt ning see jääb külastajatele avatuks aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles