Linn lubab: prügiveoga seotud segadused lahenevad lähinädalal

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedaja. Pilt on illustratiivne.
Prügivedaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus möönab, et korraldatud jäätmeveo käivitamine 1. veopiirkonnas ei ole läinud nii sujuvalt, nagu loodeti. Seal tööd alustanud OÜ Ekovir pole varem Tartus prügi vedanud.

Jäätmeveo 1. piirkonda kuuluvad Supilinn, Tähtvere, Veeriku, Karlova  ja kesklinn. Kohati on konteinerite vahetus neis linnaosades takerdunud ning kõige keerukamasse olukorda sattusid kliendid, kelle vana konteiner viidi ära enne, kui jõuti tuua uus.

Käivitamisraskused loodab Ekovir ületada selle nädala jooksul. Praegu veavad neli autot  konteinereid laiali iga päev. Prügi kuhjumise vältimiseks keskendutakse esmalt segaolmejäätmete konteinerite kohaletoomisele ning seejärel tuuakse paberikonteinerid. Ekoviri juhatuse liikme Viktoria Tsventarnaja hinnangul lõpeb konteinerite paigaldus sel nädalal.

Samal ajal konteinerite laialiveoga käib regulaarne jäätmete äravedu.

Tartu linnavalitsus lisas edastatud pressiteatesse ka vastused mõnele korduma kippuvale küsimusele.

Mida teha, kui maja juures pole konteinerit?

Konteineri puudumisest anda kindlasti teada OÜ Ekovirile (tel 7333 660, tartu@ekovir.ee või klienditeenindus Raua 22).

Samuti võib kitsaskohtadest teada anda linnamajanduse osakonnale (tel 7361 328, 7361 248 või e-post Tiina.Lille@raad.tartu.ee, ulle.mauer@raad.tartu.ee).

Võimaluse korral palutakse vältida olukordi, kus ühest majast tuleb info mitmelt inimeselt. Kõigepealt tuleks täpsustada, kas uue prügivedajaga on leping sõlmitud ja milliseid konteinereid täpselt vajatakse.

Praegu veetakse laiali ainult segaolmejäätmete konteinereid ja esmalt viiakse need kohtadesse, kus tekib rohkem jäätmeid (st eramajade elanikud peaksid varuma pisut rohkem kannatust). Konteinerite laialivedu jätkub ja Ekovir on tellinud nende paigaldamiseks lisajõudusid.

Väikseid konteinereid (kuni 360 liitrit) saavad kliendid soovi korral ka ise Ekoviri klienditeenindusest kaasa võtta.

Klientidel soovitatakse kaaluda ka võimalust rentida lühikeseks ajaks ise konteiner, et vältida olukorda, kus üks prügikast on ära viidud, aga teist ei ole veel toodud. Nii võiksid toimida näiteks suured kauplused või ka ühistud.

Mida teha kogunenud prügiga?

Neil elanikel, kelle maja juurde ei ole jõudnud prügikonteiner, palutakse vaadata esmalt üle võimalused jäätmete liigiti üleandmiseks (töötavad jäätmejaamad, linnas on avalikud pakendi- ja vanapaberikonteinerid).

Ülejäänud prügi puhul tuleks siiski oodata konteineri saabumist. Kui prügi viiakse välja, siis tuleks see panna tervesse kilekotti, mis tuleb kindlalt sulgeda. Prügikotid paigutatagu ühte kohta ja nii, et need ei takistaks uue konteineri paigaldamist.

Vedaja süül kuhjunud prügi on vedaja kohustatud kaasa võtma.

1. piirkonna elanikud võivad prügi viia ka Turu 49 jäätmejaama värava ette paigaldatud konteineritesse. Konteiner on mõeldud pisut leevendama nende inimeste muret, kellel prügi kuhjub ning kellel on võimalus ja valmidus ise oma jäätmeid vedada. Konteineri hoidmine seal on kavandatud esialgu nädala lõpuni.

Mis saab edasi, kaua segadus kestab?

Paraku esineb tõrkeid terve nädala jooksul ja tavapärase rutiini saabumine võtab aega veelgi rohkem.

Linnavalitsus keskendub sellele, et tagada stabiilne prügivedu ja et hanke võitnud jäätmevedaja täidaks lepingut. Ekovir on kinnitanud valmisolekut probleemid kiiresti lahendada ja lepingut täita. Linnavalitsus kohtub Ekoviri esindajaga taas homme ja kitsaskohtadest ülesaamiseks otsitakse koos lahendusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles