Rektorite nõukogu: Gaudeamus toimub aastal 2018 Tartus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmine Gaudeamus tõi Tartusse Baltimaade tudengid 30. juunist - 2. juulini 2006. Samasisuline pilt võib Tartu lauluväljakul avaneda 2018. aasta jaanipäeva paiku.
Eelmine Gaudeamus tõi Tartusse Baltimaade tudengid 30. juunist - 2. juulini 2006. Samasisuline pilt võib Tartu lauluväljakul avaneda 2018. aasta jaanipäeva paiku. Foto: Kalev Saar

Rektorite nõukogu algatusel peetud arutelul otsustati, et Baltimaade üliõpilaste laulu- ja tantsupeo edasilükkamine ei ole põhjendatud ning Gaudeamus toimub vastavalt varasematele kokkulepetele 22.–24. juunini 2018 Tartus.

Täna rektorite nõukogu veebilehele välja pandud teates on kirjas, et rektorite nõukogu on koos partneritega valmis korralduse eest vastutama, andmaks väärika üliõpilaspidude traditsiooni jätkamisega oma panuse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamisse.

Arutelust võtsid peale rektorite osa Madis Lepajõe haridus- ja teadusministeeriumist ning Eino Pedanik kultuuriministeeriumist, Tartu linnapea Urmas Klaas ja Eesti Vabariik 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho.

Arutelu ülevaates on kirjas, et valmisolekut osaleda 2018. aastal Gaudeamuse sündmustel on väljendanud kõikide Eesti ülikoolide kultuurikollektiivid, samuti on nimetatud kuupäevad kooskõlastatud Läti ja Leedu haridusministeeriumiga. Pole ka kardetud ajalist kattuvust Balti riikides 2018. aasta suvel toimuvate aastapäevapidustustega. Seega saavad ja soovivad kolme riigi üliõpilaskollektiivid 2018. aasta jaanipäeva aegu Tartusse koguneda.

Kohtumisel osalejad ei leidnud ühtegi sisulist argumenti, mis õigustaks varasematest kokkulepetest loobumist ning peo edasilükkamist. Rektorid näevad, et väärika traditsiooni elushoidmine võimaldab seda olulist aastat ühiselt märkida ja pidulikumaks muuta ning sellest võiks kujuneda Tartus toimuvate Eesti Vabariik 100 sündmuste kulminatsioon.

Rektorite nõukogu on üheskoos koostööpartneritega (sh MTÜ Tartu Üliõpilasmaja kui Gaudeamuse senine ettevalmistaja ja peakorraldaja, ministeeriumid ja Tartu linnavalitsus) valmis peo korraldamise eest vastutama.

Kultuuriministeerium on riigieelarve strateegiasse esitanud lisataotluse 2018. aastal Gaudeamuse korraldamiseks, mis võimaldaks 2014. aastal Daugavpilsis laulu- ja tantsupeo tuld vastu võttes antud lubaduse täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles