Briti kuulus pianist põikab turneel Tartusse kontserti andma

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaverikunstnik Jonathan Powell.
Klaverikunstnik Jonathan Powell. Foto: arhiiv

Tartu ülikooli aulas annab 7. juunil kell 19 kontserdi rahvusvahelise tuntusega pianist Jonathan Powell, kelle siinse esinemise korraldab tema tartlasest kolleeg Tanel Joamets.

Briti pianist Powell esineb Joametsa sõnul aktiivselt paljudes Euroopa maades ja USAs ning ta on tuntud oma laialdase repertuaari poolest. Tartlased kuulevad tema esituses Skrjabini, Sibeliuse, Sorabji, Chopini, Szyamanowski, Janačeki ja Ivesi loomingut.

Tanel Joamets tunneb Jonathan Powelli 2000. aastast. «Kohtusime Moskvas Skrjabini-nimelisel konkursil. Tema väga omanäoline ja ere esitus jäi tookord kohe meelde,» lisas ta. «Kontsert Tartus tuli tema pakkumisena seoses kontserdireisiga Leedust Soome, seetõttu tekkis võimalus tema kunsti kuulata väga soodsalt.»

Joametsa sõnul on paljud tänapäeva heliloojad just Powelli tellinud oma tihti väga keerulisi teoseid esitama. Powell on ka ise helilooja, tema muusikat on esitanud Londonis tuntud orkestrid ja ansamblid ning seda on ka salvestatud.

«Eriline osa on tema tegevuses 20. sajandi muusikal,» lisas tartlane. «Ta on oma turneedel esitanud selliseid ülinõudlikke teoseid nagu Messiaeni kaks tundi ja 40 minutit kestev «20 pilku Jeesuslapsele», kuid samuti on tema suureks huviks olnud vähemtuntud andekad heliloojad.»

Viimaste hulgas on Venemaa 20. sajandi alguse modernistid ja Briti helilooja Kaikhosru Shapurji Sorabji. Powell salvestas hiljuti Sorabji neli tundi kestva klaverisümfoonia nr 6. Tal on praeguseks välja tulnud juba 20 CDd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles