Kuused säravad viimast korda

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekunstikooli võistkond täitis oma kassi pea skulptuuri kuuskedega, tühjaks plaaniti vähemalt esialgu jätta vaid silmakohad. Pildil vasakult vilistlased Siim Kingu ja Susanna Mänd, taga seisab õpilane Timmu Tollimägi, karkassi kohendab üks korraldajatest Kalev
Järvik, paremal jälgib kuuskede kokkupressimist õpilane Karl Paide.
Lastekunstikooli võistkond täitis oma kassi pea skulptuuri kuuskedega, tühjaks plaaniti vähemalt esialgu jätta vaid silmakohad. Pildil vasakult vilistlased Siim Kingu ja Susanna Mänd, taga seisab õpilane Timmu Tollimägi, karkassi kohendab üks korraldajatest Kalev Järvik, paremal jälgib kuuskede kokkupressimist õpilane Karl Paide. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavalitsuse pressitalitus vabandab segaduse tekitamise pärast ning teatab, et Anne kanali ning Emajõe vahelisel alal valminud tuleskulptuurid põletatakse ära täna.


Kuu ajaga on tuppa toodud kuused oma värske kauniduse minetanud ja õue visatud. Õnnelikumad neist saavad oma elu lõpu veeta aga särava tuleskulptuurina.

Tuulisel ja lumisel neljapäeva pärastlõunal on oma skulptuure esialgu valmistamas vaid lastekunstikooli võistkond. Vilistlasi esindavad Susanna Mänd ja Siim Kingu, praegustest õpilastest on kaasatud Timmu Tollimägi ja Karl Paide.

Ilmaolud noori ei sega, alustatud on karkasside valmistamisega. «See ilm ei ole midagi, üks aasta tegime vihmasajus,» naerab Mänd, võistkonnal on kogemusi juba viie aasta jagu.

Sõrmede soojendamiseks ja meeleolu hoidmiseks on mehekõrguse kuusehunniku kõrval süüdatud väike lõke ja kaasa võetud termos.

Kogenud tuleskulptuuriehitajad seletavad, kuidas puitkarkassile seotakse külge õled ja kuused ning enne süütamist immutatakse kogu kupatust diisliga. Ja et prussidest karkass üldse õieti põlema ei lähegi, vaid lammutatakse pärast oma ülesande – skulptuurile kuju andmise – täitmist pilbasteks ja visatakse suurde lõkkesse või kasutatakse seda järgmisel aastal uuesti.

Sel aastal on võistkondi kolm, lisaks lastekunstikooli õpilastele ka nende õpetajad ning kõrgema kunstikooli vilistlased. Kui suur vaatemäng olema saab, sõltub täpselt sellest, kui palju tegijad jõuavad ja viitsivad ehitada. Aega on neil veel ka täna ja homme päeval, homme õhtul pannakse suur töö lõpuks põlema.

Ettevõtmist vedav Henry Timusk rääkis, et tänu oma praktilisusele on see kaheksa aastaga inimestele omaseks saanud, korteriühistutest pakutakse kuuski ja juba teatakse, kuhu viia. «Ja kui ma oma asjaamisega hiljaks olen jäänud, siis detsembri alguses ikka keegi linnaametnik helistab ja küsib, et kas te ikka sel aastal ka teete,» muigas Timusk.

Ka vaatajad teavad tulla, olenevalt ilmast on Timuski sõnul neid igal aastal jagunud mõnesajast tuhandeni.

Kuuskedest tulešõu

• Kuuskedest skulptuure tehakse Tartus kaheksandat korda.

• Tuleskulptuurid süüdatakse Emajõe ja Anne kanali vahelisel luhal laupäeva, 14. jaanuari õhtul kell 18

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles