Ülikooli kooride uued juhid tulevad välismaalt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kammerkoori külalisdirigent Lodewijk van der Ree.
Tartu ülikooli kammerkoori külalisdirigent Lodewijk van der Ree. Foto: Erakogu

Tartu ülikooli akadeemilist naiskoori ja Tartu ülikooli kammerkoori dirigeerivad sügissemestril kaks noort koorijuhti Inglismaalt ja Hollandist. Mõlemat koori juba üle kümne aasta juhatanud tunnustatud dirigent Triin Koch võtab samal ajal loomepuhkuse.

Septembris võtavad need ülikoolikoorid vastu uue põneva väljakutse, kui neid juhatavad terve sügissemestri vältel kaks noort ja andekat külalisdirigenti välismaalt: Tartu ülikooli akadeemilist naiskoori Benjamin Theophilius Martin Kirk Inglismaalt ja Tartu ülikooli kammerkoori Lodewijk van der Ree Hollandist. Dirigent Triin Koch võtab samal ajal loomingulise puhkuse ning on oma kooride ees uute ideedega tagasi 2017. aasta kevadsemestrist.

«Kaks viimast hooaega on nii naiskoori kui ka kammerkooriga olnud ülimalt töised ja pingelised, mistõttu leidsin, et vajan värskete mõtete ja uue inspiratsiooni leidmiseks veidi aega iseendale,» selgitas Triin Koch lühidalt otsust taanduda sel sügisel ajutiselt tööst oma kooridega. Ta plaanib rutiinsest igapäevategevusest vaba sügissemestrit kasutada eeskätt enesetäienduseks. Koch leiab, et tema kooride lauljatele saab pikemaajalisem töö külalisdirigentidega olema ühelt poolt küll paras proovikivi, kuid seejuures kindlasti ülimalt arendav ja põnev kogemus.

Nii Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor kui ka Tartu ülikooli kammerkoor plaanivad anda oma külalisdirgentidega kontserte Tartus ja Tallinnas. Koostöö lõpeb 2017. aasta alguses, kui dirigent Triin Koch naaseb oma kooride juurde. 

Ülikooli akadeemilise naiskoori teatel juhatab mullu kultuurkapitali aastapreemia saanud dirigent Triin Koch Tartu ülikooli kammerkoori 2001. aastast ning on 2005. aastast Tartu ülikooli akadeemilise naiskoori peadirigent. Tema mõlemad harrastajatest koosnevad kontsertkoorid on püsinud viimastel aastatel kindlalt Eesti koorimuusika tipus.

Tartu ülikooli akadeemilist naiskoori külalisdirigent Benjamin Kirk (1993) on nii bakalaureuse- kui ka magistriõpingute ajal olnud Tõnu Kaljuste õpilane. Ta on olnud nii Eesti rahvusmeeskoori kui ka Eesti filharmoonia kammerkoori koormeister, tehes muu hulgas koostööd Mikk Üleoja, Kaspars Putniņši ja Pasi Hyokkiga.

Tartu ülikooli kammerkoori külalisdirigent Lodewijk van der Ree (1986) on pärit Hollandist. Ta on õppinud dirigeerimist 2007–2009 Utrechti kunstide keskuses ja on olnud mitmete Hollandi kammerkooride peadirigent. Eestis on ta teinud dirigendina koostööd kammerkooriga Voces Musicales.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles