«Lukukaupmehed» ja «arvutiparandajad» tõmbavad heausklikke haneks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukk
Lukk Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartlased on sel kevadel kokku puutunud inimestega, kes väidavad, et naabrid tellisid neilt ukseluku. Kuna naabreid aga kodus pole, küsitakse raha ja soovitatakse hiljem arveldada vastaskorteriga omavahel. Nagu selgub, on kelmidel sel moel õnnestunud ka raha saada.

Tähtverest tuli maikuus teade, et eramaja tagumisest lahtisest uksest astus sisse meesterahvas. Märgates perenaist teatas ta, et naabrid on tellinud temalt ukse lukud, kuid neid pole kodus ja maksku naaber nüüd ära. Vanaproua maksiski. Hiljem selgus, et keegi pole mingeid lukke tellinud.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak märkis, et samasuguseid teateid politseile aeg-ajalt laekub. Hiljuti jäeti kortermajas elavale vanaprouale üks pult, mille väidetavalt oli tellinud korteriühistu esimees. Vanaproua maksis puldi eest ja hiljem selgus, et «tellitud puldist» ei tea keegi midagi ja üle antud ese on väärtusetu.

Veidi varem sai politsei mitmeid teateid, et vanemate tartlaste ukse taha ilmub võõras mees, kes esitleb end arvutiparandajana. Jutu järgi tõi ta tagasi naabri arvuti, mis oli paranduses. Nagu ikka, polnud naabrit kodus ja mees nõudis paranduse eest rahasummat, mida soovitas hiljem naabriga arveldada.

Paraku polnud naaber arvutiparandajast midagi kuulnud. Üleantud arvutikotis oli vana, rikkis, kohati ka klahvideta ja väärtusetu sülearvuti.

Sellise petuskeemi ohvriks sattumise vältimiseks soovitab politsei loobuda igasugusest raha maksmisest võõrastele. Vajaduse korral kontrollida naabrilt telefonitsi, kas jutul võib tõepõhi all olla, ja kontrollida üleantavat kaupa.

Kindlasti tuleks sellist skeemi selgitada ka oma eakatele sugulastele ja tuttavatele, vältimaks uute ohvrite tekkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles