Rannamõnud peibutavad linlasi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvitajad Anne kanali ääres.
Suvitajad Anne kanali ääres. Foto: Kristjan Teedema

Homme algav ametlik rannahooaeg toob vetelpäästjaile kohe täistööpäevad, sest vähemasti reede õhtuni valitsevad Tartus kesksuvised temperatuurid ja ujumisvesigi on juba paarkümmend kraadi soe. Õigupoolest on rannad väga rahvarohked olnud juba mitu päeva ja täna lõuna paiku võis ujumiskohtades näha nii palju puhkajaid, et liivapinda kippus paiguti puudu tulema.

Piisavalt soe

Täna kella 15 paiku näitas Emajõe automaatne mõõtmisjaam veetemperatuuriks 20,1 kraadi, õhutemperatuuriks aga 26,3. Kaugeltki igal aastal ei saa rannahooaja alguse puhul end muretult vette kasta, kuid tänavu küll. Anne kanali vesi oli arvatavalt veel kraadi võrra soojemgi. Tänasest mõõdab vetelpääste randades aga ametlikult veetemperatuuri ja kohapeal või internetis rannainfo lehekülgedel saavad inimesed suplusvee soojusest ülevaate. 

Kõik ettevalmistused rannahooajaks kõigis kolmes Tartu ametlikus ujumiskohas on tehtud ja hooaeg võib alata, kinnitas linna haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma. Valveteenuse, mis puudutab nii randade korrashoidu kui inimeste aitamist, on linn konkursi korras andnud G4Sile. Avalikud WC-d on paigas ning mullu Anne kanali äärde rajatud veega tualeti uks keerati lahti juba aprilli lõpus, sõnas Põldma.

Täna alustab nii Anne kanali ääres kui Linnaujulas tööd kolm rannavalvurit, kinnitas G4Si Lõuna piirkonna teenistusjuht Argo Raag. Linnaujula valvurite ülesandeks on hoida silm peal ka laululava tagusel Vabaujulal. Selleks tuuakse jõele päramootoriga kummipaat ning korda valvatakse mõlemal pool jõge asuvas rannas. Paat tuleb taas ka Anne kanalile.

Kesksuvise kuumaperioodi ajaks plaanib turvafirma korraga tööle panna lausa neli rannavalvurit.

Kui umbes pooled rannavalvuritest on juba kogenud ja mitu hooaega töötanud inimesed, siis pooled valiti kevadel välja ja nemad said põhjaliku koolituse, kinnitas Raag. Nii inimese päästmisest aga ka sellest, kuidas napsiste rannalistega toime tulla või meditsiinilist abi anda.

Enne hooaja algust koristas G4S Raagi kinnitusel rannad ning vaatas üle ka veekogude põhjad, et miski seal ujujate jalgu ei ohustaks. Linna randadesse toodi ka 400 tonni liiva, millest 200 tonni laotati Anne kanali äärde, ülejäänud 200 aga kahte Emajõe-äärsesse randa.

Mullune rannavalvehooaeg läks Raagi sõnutsi vähemasti Tartus väga hästi. Ühtegi veeõnnetust randades ei juhtunud. «Eks koeraga ujumas käijaid ja klaastaaraga randa tulijaid tuli ikka manitseda,» selgitas Raag. Alkoholiga või päikesega liialdanutega tuli samuti tegeleda.

Vesi kvaliteetne

Kontrollitud suplusvee ja valvega ametlikke ujumiskohti on Tartumaal viis. Lisaks kolmele rannale Tartus pakutakse samasugust teenust ka Elvas Verevi järve ääres ja Nõos Veskijärve ääres. Terviseamet võtab lisaks neile proove ka veel Saadjärvest ja Pangodi järvest.

Kõigist neist randadest võeti veeproovid tänavu 24. mail ning vee kvaliteet lubab neis kõigis ujuda.

Lisaks on Tartumaal veel arvukalt valveta ujumiskohti, kus ka suplusvee kvaliteeti regulaarselt ei kontrollita. Väiksemate randade reostuskoormus pole aga reeglina nii suur, et see mõjutaks märkimisväärselt vee kvaliteeti.

Avalikud supluskohad Tartumaal

Anne kanal

Emajõe Vabaujula

Emajõe Linnaujula

Nõo Veskijärv

Elva Verevi järv

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles