Otepää tähistab rahvuslipu sünnipäeva

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipu päeva tähistamine Otepääl.
Eesti lipu päeva tähistamine Otepääl. Foto: Monika Otrokova / Otepää vallavalitsus

Eesti sinimustvalge rahvuslipp õnnistati Otepää kirikus 4. juunil 132 aastat tagasi. Tähtsat sündmust tähistab Otepää piduliku rongkäigu ja kontsert-jumalateenistusega.

Otepää vallavanem Kalev Laul sõnas, et 900 aasta juubelit tähistav Otepää on Eesti rahvuslippu alati au sees hoidnud. «Oleme ju ikkagi Eesti sinimustvalge lipu häll ja just Otepäält sai alguse ka muistne vabadusvõitlus.» Ta kutsus üles kõiki teisigi heiskama 4. juunil Eesti lipud.

Mullu tegid Otepää vallavalitsus ja Valga maavalitsus riigikantseleile ühispöördumise ettepanekuga sätestada Eesti lipu päev, 4. juuni täiemõõduliseks lipupäevaks.

Lipupäeva peolised kogunevad laupäeval, 4. juunil kell 10.30 Otepää lipuväljakule vallavalitsuse ette, kust kell 10.45 algab pidulik rongkäik. Kell 11 heisatakse Otepää kirikumõisas Eesti lipp. Kõlavad kõned ja tervitused.

Järgneval jumalateenistusel teenib EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa, esineb Narva linna sümfooniaorkester.

4. juunil 1884. aastal kogunes 24 eesti soost haritlast Otepääle, et pühitseda Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipp. Eesti iseseisvumisel saigi riigilipuks üliõpilaste seltsi trikoloor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles