Aina soojemaks läheb ja Fortum Tartu avas Baltimaade esimese külmajaama (1)

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella kahe paiku oli Tartus sooja 17 kraadi, kuid ilm läheb üha soojemaks ning polegi siis imestada, et Fortum Tartu avas puhkpilliorkester Tartu meeleoluka esinemise saatel Turu tänaval Baltimaade esimese külmajaama. Ja see ei jää kauaks esimeseks.

Külmajaama lindi lõikasid läbi Fortum Tartu ASi juhatuse esimees Margo Külaots (pildil vasakult), Fortum Grupi finantsjuht Timo Karttinen, Fortum Tartu nõukogu liige ja ASi Giga juht Janek Veeber ning Tartu linnapea Urmas Klaas.

Tartusse rajatud 13-megavatine külmajaam kasutab jahutuse tootmiseks nii traditsioonilisi tööstuslikke jahutusseadmeid kui ka Emajõe külma vett. Et jahutus klientideni jõuaks, onkesklinna rajatud 1,6-kilomeetrine kaugjahutusvõrk.

Koostöös SmartEnCity projektiga paigaldati külmajaamale päikesepaneelid, mis tootsid nädalaga 370 kWh energiat. Samuti on jaamas soojuspump, millega suunatakse jahutusklientide juures tekkiv liigsoojus kaugküttevõrku hoonete kütmiseks ja sooja vee valmistamiseks.

Külmajaama ja jahutusvõrgu rajamiseks kulus Fortum Tartul 5,7 miljonit eurot.

Praegu on külmajaamal üks tarbija, nädal tagasi uksed avanud Kvartali keskus. Margo Külaotsa sõnul on järgmine liituja Ülikooli tänaval peagi valmiv hotell Lydia, jahutamisest on huvitatud veel mõned kesklinna asutused.

Ilmateenistuse andmetel on Tartus laupäeval 21, pühapäeval kuni 24 ja esmaspäeval kuni 26 kraadi sooja. Tartu Fortum ei puhka sel palaval ajal loorberitel, õige pea alustab ettevõte Tartus teise külmajaama ehitamist. «Hakkame sel suvel rajama Lõunakeskusele külmajaama, see tuleb Aardla tänava lõppu,» teatas Margo Külaots tänasel peol.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles