Arstid ja õed kõnnivad teisipäeval tööle padjaga

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuido Nõmm ütleb, et padjaga-tööle-päeva korraldades ei esinda ta ühtegi haiglat ega osakonda, vaid lihtsalt iseennast kui Eestis töötavat arsti. Ta pakub välja, et arstide-õdedega võiksid ühineda ka päästjad ja politseinikud, kel tuleb samuti öötööd teha.
Kuido Nõmm ütleb, et padjaga-tööle-päeva korraldades ei esinda ta ühtegi haiglat ega osakonda, vaid lihtsalt iseennast kui Eestis töötavat arsti. Ta pakub välja, et arstide-õdedega võiksid ühineda ka päästjad ja politseinikud, kel tuleb samuti öötööd teha. Foto: Margus Ansu

Reformierakondlase Igor Gräzini padjaga riigikogu ööistungile ilmumine ja sotsiaaldemokraadi Marianne Mikko veendumus, et meedikute 24-tunnised vahetused ei ole võrreldavad riigikogu liikmete raske tööga, solvas Tartu arsti Kuido Nõmme südamepõhjani, aga pani ta peas idanema ka ühe lõbusa idee.

«Mis saaks, kui kutsuks kõiki tervishoiutöötajaid üles ühel päeval tööle tulema padjaga?» mõtiskles ta. «Ettevõtmisest võiks palju pilte teha, levitada neid sotsiaalmeedias ja saata ka rahvaesindajaile riigikogus ...» 

Kuido Nõmm jagas mõttevälgatust oma võitluskaaslasest arsti Jaan Sütiga (nad mõlemad on käinud Afganistanis missioonil) ning oma naise Eglega, kes on praegu lapsega kodus ning samuti meedik. Kõik leidsid, et ideel on jumet.

Katalüsaator

Sõnum läks eelmisel reedel mööda Facebooki rändama ja peagi sündis kommuun «31.05.2016 tööle padjaga – ole solidaarne poliitikute raske tööga!». Vähem kui 48 tunniga oli grupiga liitunud 3000 inimest. Eile lõuna ajal oli liikmeid 3926, neist paljud ka praegu välismaal töötavad arstid ja õed. Kõik need inimesed on põhimõtteliselt valmis järgmisel teisipäeval tööle minema padjaga!

«Jah, ühe poliitiku padjaga riigikokku tulek ja teise poliitiku väljaütlemine, et meedikute töö on kergem kui nende oma, oli otsekui katalüsaator, mis tuletas meelde sügava probleemi,» kommenteeris Kuido Nõmm eile. 

Nõmm peab silmas Eesti tervishoiu aastakümnetepikkust vindumist ja puudulikku rahastamist, eriti kui vaadata tervishoiu kogukulude ülekohtuselt väikest osa sisemajanduse kogutoodangust – 2014. aastal oli see Eestis 6,4 protsenti, euroliidu maades keskmiselt aga 10 protsenti.

Padjaga-tööle-väljaastumine juhib tähelepanu ka valitsusse jõudnud töö- ja puhkeaja seaduse muudatuse ettepanekutele, mis Nõmme sõnul ilmselgelt halvendaksid tervishoiutöötajate töö- ja puhkeaja tingimusi.

«Need tähendaksid, et meie inimesed võivad veel rohkem tööd teha ja veel vähem puhketunde saada võrreldes sellega, mis seaduses seni on nõutud,» rääkis ta. «Meedikud on inimesed nagu kõik teised! Selleks, et hästi töötada, vajame puhkust, ja vajame ka perekonda, kellega koos vahel aega veeta.»

Ükski patsient ei saa aga 31. mail vähem tähelepanu, padjaga liigutakse tööle minnes ja töölt tulles ning patsientidega mitte seotud ruumides. 

Padi on seltsiks lõunavaheajal puhketoas ja kohvipausidel, mida Kuido Nõmme sõnul meedikutel on veel lubatud võtta.

Ometi soovitakse aktsiooniga jääda silma avalikkusele. Seepärast kogunevad 31. mai keskpäevaks Maarjamõisa haigla Lunini tänava peaukse juurde kõik parasjagu puhkepäeva pidavad meedikud ning lastega kodus viibivad haiglatöötajad, kes tulevadki kohale koos lastega. 

«Needsamad lapsed jäävad ju edaspidi, kui meedikuil isa- või emapuhkus lõpeb, nädalavahetustel ja öödel oma vanematest ilma,» märkis Nõmm.

Võimaluse korral püütakse kaasa võtta lemmikloomad, millega vihjatakse Marianne Mikko murele oma neljajalgse sõbra pärast ööistungite ajal.

Ning kõikidest neist kogunemistest tehakse pilti, mida ohtralt jagatakse.

Märgid näitavad, et padjaga-tööle-sündmused leiavad aset mitte ainult Tartus, vaid paljudes Eesti linnades, ka polikliinikutes ja tervisekeskustes.

«Meiega võiksid ühineda polikliinikutes ja tervisekeskustes parasjagu viibivad patsiendidki,» rääkis Nõmm. «Miks mitte ka kõik päästjad ja politseinikud, kellele on öötöö samuti rutiin. Nad kõik võivad tunda end solvatuna, kui riigikogu töötaja kurdab oma pika istungi pärast, mis leiab aset korra või kaks aastas.»

Sündmus peab Nõmme sõnul näitama lõbusal, pehmel ja viisakal moel meedikute ühtsust ja jõudu. «Padi sümboliseerib kodusoojust, millest me öö- ja nädalavahetuse valveid tehes oleme ilma jäetud ning mille me seekord erandkorras tööle kaasa võtame,» rääkis Nõmm.

Poliitikud, tulge põetajaiks

Lihtne mõte – tulla padjaga tööle – on aga väga paljusid meedikuid pannud edasi mõtlema. 

Üks idee on, et riigikogu liikmete mitmekuulisel suvisel istungite vaheajal, mil rahvaesindajad kohtuvad oma valijatega, võiks pakkuda neile võimalust veeta haiglas 24 tundi põetajaametis. «Kui riigikogu liige on allkirjastanud konfidentsiaalsuslepingu, on see täiesti võimalik,» sõnas Nõmm.

Meedikute üleskutse

• «31. mail tööle padjaga – ole solidaarne poliitikute raske tööga!»

• Sündmuse kõrghetk ja pildistamine lõunapausi ajal ehk kell 12 Maarjamõisa haigla Lunini tänava poolse sissekäigu lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles