Fotod: minifestival toob tartlaste ette Gruusia ja ainulaadse tähestiku

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus gruusia tähestikust.
Näitus gruusia tähestikust. Foto: Margus Ansu

Täna algas Tartu ülikoolis minifestival, mis tutvustab Gruusia riiki ja kultuuri. Muu hulgas saab tutvuda gruusia tähestiku näitusega.

Gruusia päevade korraldamise idee pärineb gruusia keele külalislektorilt Giuli Shabashvililt, kelle sõnul tuli head ajavõimalust ära kasutada. Ja nimelt: peale selle, et gruusia keele kursusel osalevad tudengid saavad värskelt omandatud teadmisi nüüd, semestri lõpus näidata, on 26. mai Gruusia iseseisvuspäev.

Täna

Kolmepäevane festival algas täna maailma keelte ja kultuuride kolledžis, mille trepigaleriis avasid Gruusia Vabariigi suursaadik Tea Akhvlediani ja Tartu ülikooli rektor Volli Kalm gruusia tähestikku tutvustava näituse.

Päevakava jätkub kell 14.15 Johan Skytte poliitikauuringute instituudis. Seal tuleb ümarlauas juttu Gruusia kultuurist ja mitmekesisusest ning kell 18.15 linastub režissöör Tengiz Abuladze film «Patukahetsus». See valmis 1984, kuid sai esilinastuda alles kolm aastat hiljem Cannes’i festivalil, sest NSV Liidus keelati see stalinismi kriitika tõttu.

Reedel

Reedel saavad tudengid ja kooliõpilased osaleda maailma keelte ja kultuuride kolledžis Gruusia töötoas, mis algab kell 12.15. Oma teadmised sellest riigist saab proovile panna nii ettekannete koostamisel kui ka viktoriinis.

Hiljem saab õppida gruusia tähestikus kirjutama, tutvuda gruusia laulude, tantsude ja rahvarõivaste ning selle maa vaatamisväärsustega.

Laupäeval

Laupäeval kell 11.30–13.30 on restoranis Gruusia Köök (Rüütli 8) kavas miniloeng gruusia veinikunsti ajaloost ja gruusia pelmeenide hinkalite valmistamise töötuba. Osavõtutasu on kolm eurot, oma tulekust on huvilistel tarvis teatada e-posti aadressil keeled@ut.ee.

Ja kuigi see ei ole minifestivali programmis, on siinkohal paslik teatada, et Tartu kunstimuuseumis on veel vaid täna, reedel ja nädalavahetusel võimalik vaadata näitust «Parandamise esteetika tänapäeva Gruusias».

Kevade alguses avatud väljapaneku kuraator on Marika Agu. Osalevad kunstnikud David Bostanashvili, Thea Gvetadze, Levan Mindiashvili, Giorgi Okropiridze, Nino Sekhniashvili, Sophia Tabatadze ja Bouillon-grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles