Lukas: toetan Tartu Ülikooli dekaanide seisukohti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haridus- ja teadusminister tervitab Tartu Ülikooli aktiivset huvi ülikooli enda algatatud seaduseelnõu menetlemisel.
 

Tartu Ülikooli dekaanide kiri toetab Tartu Ülikooli nõukogus 04.06.2010 kokku lepitud põhimõtteid Tartu Ülikooli seaduse muutmiseks. Täpselt sama teksti on ka valitsus esitanud Riigikogu menetlusse.


10. jaanuaril saatsid kõik Tartu Ülikooli dekaanid Riigikogu esimehele, Riigikogu kultuurikomisjoni esimehele ning haridus- ja teadusministrile ühise kirja, milles esitatakse seisukoht Tartu Ülikooli seaduse muutmise eelnõu suhtes.

«Mul on hea meel, et ülikooli dekaanid on oma kirjas Riigikogu ja kultuurikomisjoni juhtidele selgelt väljendanud toetust valitsuses heaks kiidetud Tartu Ülikoolide seaduse muutmise eelnõule,» ütles Lukas, lisades: «Ministrina ei pea ma õigeks Riigikogus teksti muuta selliselt, et see erineks ülikooli enda taotlustest. Eriti ei pea ma võimalikuks akadeemilise vabaduse võimalikku piiramist täiendavate muudatustega. Erakondliku poliitilise sekkumise oht tuleb välistada! »

Lisaks Tartu Ülikooli juhtimise muutmisele vastavalt ülikooli nõukogus kokku lepitud põhimõtetele on seaduses rõhuasetus rahvusülikooli staatuse senisest täpsemale määratlemisele. Rahvusülikoolina on Tartu Ülikoolil uue seaduse järgi muu hulgas kohustus edendada eesti keele ja kultuuri säilimise ja arengu eesmärgil Eestit ja tema rahvast uurivaid teadusi ning eestikeelset haridust, arendada vastavaid professuure, säilitada ülikooli omandis olevat rahvuslikku kultuuripärandit ning pakkuda avalikkusele selle ülesandega seonduvaid teenuseid.

«Pean õigeks, et riik ka rahastaks täiendavalt rahvusteadustega tegelevaid professuure ning ülikooli ajaloolise hoonestu säilimist,» ütles minister Lukas. «Oleks kahetsusväärne, kui rahvusülikooli täpsemate ülesannete, õiguste ja kohustuste seadustamine takerduks vaidlustesse juhtimismudeli ümber,» lisas Lukas.

Tõnis Lukas: «Toetan jätkuvalt juhtimiskorralduse uuendamisel Tartu Ülikooli seisukohti. Olen nõus Tartu Ülikooli dekaanidega, et Tartu Ülikooli nõukogus kokku lepitud seaduseelnõu põhimõtted ja versioon aitavad kaasa, et ülikool vastaks tulevikus oluliselt paremini Eesti riigi ja ühiskonna ootustele rahvusülikoolina.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles