Lumi sunnib peale vaid talispordi

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste keskkooli spordisaali katusel on kohe selle kõrval oleva koolimaja katuselt alla kukkunud lumekamakate tõttu mitu suurt katkist kohta, kust vesi pääseb saali sisse. Augud lapitakse lähipäevil, aga saal kuivab veel tükk aega.
Kallaste keskkooli spordisaali katusel on kohe selle kõrval oleva koolimaja katuselt alla kukkunud lumekamakate tõttu mitu suurt katkist kohta, kust vesi pääseb saali sisse. Augud lapitakse lähipäevil, aga saal kuivab veel tükk aega. Foto: Sille Annuk

Uisutamine ja suusatamine on lähiajal kaks peamist spordiala, millega Kallaste keskkooli õpilased kehalise kasvatuse tundides tegelevad, sest oma spordisaali nad purunenud katuse pärast ei pääse.


«Nüüd oleme juba rahunenud, aga esmaspäeval olime täitsa šokis,» tunnistas Kallaste keskkooli direktor Veera Suits. «Vesi jooksis spordisaali sisse, põrand lainetas, sest katusel olid suured mõlgid ja augud sees, mõnes kohas oli ka roovitis katki.»

Ka eile lõuna ajal oli rõskusest tulvil spordisaali põrand niiske ja siin-seal kohati pundunud. Kallaste keskkoolis käiva 110 õpilase sportimiskoha katuse lõhkusid ära saali kõrval oleva poole kõrgema koolimaja katuselt alla räntsatanud lumekamakad.

Läks ka roovitis

«Spordisaali ja teiste madalamate juurdeehitiste katustelt oli lumi maha aetud, aga kõrge koolimaja katuselt mitte,» rääkis Kallaste linnavalitsuse maa- ja ehitusspetsialist Heiki Laas. «Pühapäeval sadas vihma, mis muutis lume eriti raskeks, ja nii see õnnetus juhtus. Ei teagi, kas lumi lõhkus katuse ära pühapäeva õhtul või ööl vastu esmaspäeva.»

Kallaste keskkool ja selle külge ehitatud spordisaal sai uue plekk-katuse 2009. aasta suvel.

«Ega need katusekonstruktsioonid just väga tugevad olnud, sest mitmes kohas purunes ka roovitis ja mõni sarikas,» märkis Heiki Laas. «Aga meil pole ehitajale midagi ette heita, sest kõik on tehtud nõuete järgi.»

Pärast õnnetuse avastamist hakkasid töömehed spordisaali katusel päästma, mis päästa annab: lumi lükati maha ja katkine roovitis asendati tervega. Eile haigutas 140-ruutmeetrisel katusel aga mitu mitmeruutmeetrilist plekita kohta.

Kuigi katuse garantiiaeg ei ole veel läbi, Heiki Laas sellele ei looda. «Garantii küll veel kehtib, aga selle õnnetuse puhul tuleb ilmselt mängu vääramatu jõud ehk lumi,» ütles ta.

Kui süüdi jääb vääramatu jõud, tuleb kahjud kanda Kallaste linnal. «Oh, missugune suur pahandus ja nüüd on raha kah veel vaja,» ohkas Veera Suits.

Uus katus pole lahendus

Lähipäevil laseb linnavalitsus katuseaugud kiiresti ära lappida, et rohkem vett saali ei sajaks. Mis katkise katusega edasi teha, on mõtlemiskoht. «Kui vahetame välja ainult katuse, võib tuleval aastal sama õnnetus juhtuda,» selgitas Heiki Laas. «Oleme arutanud, et ehk ehitame spordisaalile teise korruse peale, siis ei saa sellist asja enam juhtuda.»

Veerandi esimesel päeval, esmaspäeval, veetsid Kallaste keskkooli õpilased kehalise kasvatuse tunnid klassis. «Nad õppisid teooriat, sest saali ei pääsenud ja õues oli nii suur sula, et seal ei olnud midagi teha,» selgitas Veera Suits. «Liuväli on kah praegu vee all. Aga küll ilm muutub, siis saab väljas uisutada, kelgutada ja suusatada.»

Naine pääses varisenud elumajast

Viiekümnendates aastates naine, kellele varises üleeile õhtupoolikul Jõgevamaal kaela elumaja katus, on vigastatud, kuid tema elu pole ohus. Naise elukaaslane pääses ise majast välja.

Väljakutse Jõgevamaale Põltsamaa valda Tõrenurme külla saabus esmaspäeval kell 17.22. Esialgse info kohaselt oli majja jäänud ka inimene.

Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiige kinnitusel sõitsid päästjad kohe välja ning alustasid ettevaatlikult maja toestamist pneumaatiliste patjadega.

Kella kolmveerand seitsme paiku ei olnud naist veel leitud. Mõni aeg hiljem naine siiski leiti ning vabastati tema rindkere maja rusude alt, et kannatanu saaks iseseisvalt hingata. Kell 19.02 vabastati hoone konstruktsiooni alt ka naise jalg ning kannatanu anti üle kiirabile. Meedikud viisid naise haiglasse.

Koos naisega majas viibinud mees pääses vigastusteta. Talle eluaseme leidmisega tegeleb nüüd kohalik omavalitsus.

Maja asub üsna kõrvalises kohas, kuid sinna kohale sõitmisel takistusi ei tekkinud. Sisse kukkus maja keskmine osa. Katus kukkus läbi vahelae ja rusud matsid naise enda alla.

Kiik lisas, et lumi ei ohusta mitte ainult vanemaid maju, vaid tähelepanelik tuleks olla ka uuselamute omanikel. (tartupostimees.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles