Vabatahtlikud andsid metsa taastamisse oma panuse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle terve Eesti on sel kevadel istutatud ligi 10 000 hektarit uut metsa ning pandud mulda umbes 20 miljoni puutaime juured. Oma panuse andsid täna Tartumaal ka vabatahtlikud, kes istutasid Mäksa vallas asuvale langile ligi 1500 kuuske.

Metsaistutustalgutele ootas riigimetsa majandamise keskus (RMK) end kirja panema ning Tartumaale tuligi kohale umbes 30 inimest. Kui arvestada juurde veel ka lapsed, oli istutajaid kindlasti üle 40.

Saabujaid oli nii Tartumaalt kui mujaltki Lõuna-Eestist ning ka Harjumaalt. Metsamehed näitasid ette õiged töövõtted ning siis said soovijad paar tundi teha tõsist tööd. RMK Tartumaa metsaülema Toomas Haasi sõnul leidub talguliste seas vahest neidki, kes pole elus labidat käes hoidnudki.

Metsaistutamine labida abil hakkab aga vaikselt hääbuma, sest RMK on muutnud taimekasvatust ja istutust hulga modernsemaks. Nii käib seemnete külvamine juba masina abil. Kui taim lõpuks istutusküpseks kasvab, kasutatakse tema mulda pistmiseks spetsiaalset toruistutit. Toru abil jõuab istutaja päevas mulda panna kuni 1500 taime, mida on pea kolm korda rohkem kui käsitsi istutades.

Et vana nostalgiat siiski elus hoida ja inimestele mõnusat metsaelamust pakkuda, tehti täna tööd siiski arhailisel moel. Lisaks tööle sai nautida ka musträhnide toimetamisi, kuulata lõõtspillimuusikat ning süüa rohke lihaga talgusuppi.

RMK istutab tänavu Tartumaale 450 000 mändi, 460 000 kuuske, 200 000 kaske ning 10 000 sangleppa. Kokku uuendab RMK tänavu metsa 10 000 hektaril, istutades 19,8 miljonit uut puud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles