Siim Kallas esitles Tartus oma raamatut (4)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas esitles Tartu Rahva Raamatu kaupluses oma teost «Kallas»
Siim Kallas esitles Tartu Rahva Raamatu kaupluses oma teost «Kallas» Foto: Risto Mets

Rahva Raamatu poes Tartus Tasku keskuses pöördusid raamatuhuviliste pilgud kella 15 paiku veidi üllatunult vestlusnurgale, sest seal oli koha sisse võtnud poliitik ja presidendikandidaat Siim Kallas. Sündmusest teadlikumad paarkümmend inimest olid end aga aegsasti kuulama sättinud.

«Kallas. Esseed, mõtted ja päevakaja 2004 – 2015» kannab pealkirja teos, mida Kallas täna huvilistele esitles. «Siim ei ole kunagi sahtlisse kirjutanud,» kinnitas Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas, kes oli tänasel esitlusel autori küsitleja rollis. «Ka valitsuse liikmena riigikogu ees pidas Siim kõnesid harva. Aga kui pidas, siis trükiti see kõne järgmise päeva Postimehes täismahus ära,» meenutas ta.

«Kuid mida tähendab Kallas?» küsis Lukas autorilt. «Kas mere-, jõe- või järvekallas? Kallas vastas, et Kallas asub veekogu mõlemas servas. Nende vahel möllab aga tormine meri.

Lukase hinnangul kasutab Kallas oma raamatus väga sageli sõnu «vabadus» ja «rahu». «Kas neid sõnu oleks olnud vähem, kui sa oleksid avaldanud selle raamatu viis aastat varem?» päris ta autorilt. Kallas vastas, et tõenäoliselt küll. Vähemasti sõna «rahu». Tema hinnangul on maailma ellu lisandunud viimastel aastatel tõesti palju püssirohuhõngu.

Küsitleja ei jätnud kasutamata võimalust Kallast ka natuke intrigeerida. Ta tõi näiteks, et Ene Ergma raamat «Kosmosemutt» on praegu raamatute müügitabeli tipus, ent Kallase oma umbes 36. kohal. «Kas löövamat pealkirja poleks võinud panna?» küsis ta Kallaselt.

Kallas vastas, et tal pole kunagi isegi erilist hüüdnime olnud, mida ta oleks saanud kasutada. Hüüdnime «Siim kloostri taga metsas» küll kasutas kunagi üks teine erakond, ent see hüüdnimi ei jäänud ühiskonnas kõlama. Lisaks arvas Kallas, et ta pole kunagi elanud oma elu mingite edetabelite järgi.

Kuulama tulnute seas oli ka politoloog Rein Toomla, kes päris Kallase käest tema presidendiks kandideerimise ja ootuste kohta. Kallas vastas, et ta esialgu ei mõtle väga palju presidendiametist, avaldades siiski arvamust, et presidendiks saamine on võimalik.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles