Kultuuripileteid ootab ees ümardamine

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kino Ekraan.
Kino Ekraan. Foto: Sille Annuk

Millist mõju on avaldanud armsaks saanud krooni asendumine euroga Tartu kultuuriasutuste piletihindadele? Kuidas kuskil. Enamasti on tehtud lihtne jagamistehe vahetuskursiga. Ees ootab ümardamine.


Näiteks Tartu mänguasjamuuseumis, mis tegutseb Tartu linnavalitsuse alluvuses, on piletihinnad linnavalitsuse raamatupidamises lihtsalt kroonidest eurodeks ümber arvestatud. «Piletite hinnad ümardame siis, kui see muutub ühiskonnas valdavaks ning kui linnavalitsus annab korralduse,» lisas direktor Triin Vaaro.

Ka Tartu kunstimuuseumi piletite hinnad ei ole kallinenud. «Piletihinnad arvestasin ümber sajandiku täpsusega,» ütles näitusemaja juhataja Reet Pulk-Piatkowska. «Küll aga mõtlesime need aasta keskel ümardada kümnendiku täpsuseks. Kuid seegi on hetkel lahtine ja sõltub meie aina pingestuvast eelarvest.»

Täpne jagamine

Vanemuise teatri piletite hinnad arvutavad reklaami- ja müügiosakonna juhi Ave Svartsi teatel piletimüügisüsteemid ümber automaatselt, aluseks on 31. detsembril kehtinud hind.

«Hinnad on jagatud läbi täpselt kursiga 15,6466 ning ümardamisi teater üles- või allapoole teinud pole,» kinnitas teatri juht Paavo Nõgene. «Meile on kõige olulisem, et piletid ei kallineks euro tulekuga.»

Piletite hindu muuta nii, et need lõpevad nulli või viiega, ei ole teatris eesmärgiks võetud. «See tähendaks väga suuri hinnamuutusi. Vanemuine tõstis viimati hindu 2008. aastal 10 krooni ehk 0,64 eurot,» lisas Nõgene.
Vanemuise kontserdimaja müügijuht Piret Villmann teatas, et täpse vahetuskursiga jagamise on läbi teinud ka kontserdimaja piletite hinnad. «Kuni hooaja lõpuni see nii ka jääb,» lisas Villmann.

Kuid suvehooaeg on kavandamisel ja suvised hinnad veel kinnitamata. «Praegu oleme seisukohal, et jälgime või küsime mõne aja jooksul kontserdikülastajate arvamusi, kuidas oleks mugavam arveldada – kas ühe või kahe komakohaga, kümnete või üheliste sentidega –, aga hindu tõsta ei ole plaanis,» lisas ta.

Võimalikult ümaraks

Eesti Rahva Muuseum läks uuele aastale vastu uue hinnakirjaga. Selle peamiseks põhjuseks oli turundusspetsialist Silver Bohli sõnul ajapikku segaseks muutunud hinnakiri ja euro tulekust tingitud vajadus hindu mugavdada.

«Muutsime hindu neid kohati tõstes ja kohati langetades, et need saaksid võimalikult ümara kuju,» selgitas Bohl. «Seadsime eesmärgiks, et lõpptulemus oleks muuseumisõpradele positiivne. Üldiselt on ERMi piletihinnad kliendisõbralikud. Seda joont oleme püüdnud alati säilitada.»

Ekraani kinos käijad on kogenud oma eurokalkulaatoriga üle kontrollides hindade langust. «Kõigis meie kinodes läks enamik piletihindadest kliendile veidi soodsamaks,» kinnitas Forum Cinemas ASi linastusjuht Rein Palosaar.

Hinnakujundust lükkas tagant soov kehtestada hinnad selliselt, et need lõpeksid nulliga. «Näiteks maksab tavalise filmi tavapilet kinos Ekraan varasema 30 krooni asemel nüüd 1,90 eurot, mis on 29,37 krooni,» märkis ta. «3D-filmi seansile pääseb nüüd päeval 4,10 euroga, see on 64,15 krooni varasema 65 krooni asemel.»

Palosaar põhjendas selliseid muutusi asjaoluga, et enamasti tulevad kinolised üsna viimasel minutil ja seetõttu tekivad vahetult enne seanssi kassajärjekorrad. Sabas seismise aeg väheneb ja kassapidaja töö kiireneb, kui täpse raha leidmisel on arveldamisest välja jäetud ühe-, kahe- ja viiesendised.

Cinamoni saalide kinolised ei ole seoses eurole üleminekuga muudatusi täheldanud. «Esialgu on meil üleminekuperiood, mil jälgime, kuidas peenraha hulk mõjutab teeninduse kiirust,» ütles kino juhataja Maret Kaur. «Kui me otsustame olemasolevaid hindu ümardada, siis teeme seda vaid kliendi kasuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles