Kõrgeima hinna kruvis oksjonil üles taas tänavakunstniku teos

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse «LAN party» (aerosool, šabloontrükk lõuendil, 85 x 102 cm) hind kerkis 980 eurolt 2550 eurole.
Edward von Lõnguse «LAN party» (aerosool, šabloontrükk lõuendil, 85 x 102 cm) hind kerkis 980 eurolt 2550 eurole. Foto: Repro

Jälle see Edward von Lõngus! Ta on juba mitmel noore kunsti oksjonil saanud müüa oma teose kõige kallimalt. Kolmapäeva õhtul Tartu loomemajanduskeskuses peetud enampakkumisel tõusis kõige kõrgemale tema «LAN Party» – alghind oli 980 ja lõpphind 2550 eurot.

Enne oksjoninäitusele esitamist näitas ta seda teost mitmes Tartu avalikus kohas, ka juudi kalmistu aia betoonseinal Jänese ja Roosi tänava nurgal, mis asub ERMi uue hoone lähedal.

Sama kunstniku teostest oli oksjonitööde väljapanekusse mahtunud ka üks tema kohta tavatus tehnikas, digiprindis tehtud pilt «Kas elektrilambid unistavad Wiiraltist?». Selle alghind oli 456 ja viimane pakkumine 506 eurot.

Tema mõlema teose oksjonitutvustust saab vaadata siin.

Aktimaal veepeeglis

Lõpphinna poolest järgmiseks kujunes Margot Õunapuu maal «Vaikuses» (80 x 100 cm), mis oli oksjonile pandud hinnaga 335 eurot. Ostja pidi välja käima 1200 eurot.

Eesti kunstiakadeemia maalimagistrantuuris õppiva 27-aastase kunstniku sõnul oli tema soov «Vaikust» maalides lahendada aktimaal tavapärasest erinevalt. Teoses on naisakt peegeldusena tasasel veel, esiplaanil on paat. Sama maal oli mullu Pärnu uue kunsti muuseumi näitusel «Mees ja naine».

Aktimaali oksjonitutvustust saab vaadata siin.

Hästi läks ka seekordse oksjonikomplekti kõige suuremal (222 x 108 cm) tööl: Eva Mustoneni gobelään «Harjutus», mille alghind oli 200 eurot, osutus müüduks 490 euroga.

Tartu noore kunsti oksjoni projektijuhi Liina Rausi teatel müüdi 72 noore kunstniku 81 oksjonitööst 64. Enampakkumisele läinud teosed olid välja valitud enam kui 350 esitatud töö hulgast.

14. oksjon

14. oksjoni töid tutvustav näitus oli loomemajanduskeskuse kahes hoones avatud kõikidele huvilistele 17. maini. Kalevi 13 majas olid välja pandud teosed nr 1–56, mis läksid enampakkumisele ka oksjonisaalis. Kalevi 17 hoones olid eksponeeritud tööd nr 57–81, millele sai enampakkumisi teha portaalis Osta.ee.

Oksjonitööde veebikataloogis olid lisaks teoste reprodele ka videod, millele Andres Keil oli jäädvustanud teoseid ja nende loojaid tutvustamas kunstiteadlased Indrek Grigori, Kadri Piirimäe ja Brita Arnoveri.

Tartu noore kunsti oksjon peetakse Tartu loomemajanduskeskuse algatusel igal kevadel ja sügisel alates aastast 2009. See on ainulaadne kunstioksjon Eestis, sest on keskendunud eeskätt noorte kunstnike loomingu müügile ja tutvustamisele. Enampakkumises on osalenud nii algajaid kunstiostjaid kui ka nimekaid kollektsionääre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles