ERMi avamise kuupäev sattus kahtluse alla (2)

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi uus hoone Raadil peaks uksed avama 1. oktoobril.
Eesti Rahva Muuseumi uus hoone Raadil peaks uksed avama 1. oktoobril. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uue peahoone 1. oktoobriks kavandatud avamine Raadil võib lükkuda edasi, sest näituste jaoks mõeldud digiekraanide riigihange vaidlustati. 

ERMi direktori Tõnis Lukase sõnul puudutab vaidlustatud riigihange eelkõige ekraane, puutetundlikke ekraane ja teisi multimeedialahendusi, mida on plaanis kasutada näitusealadel. 

«Meil on vitriinides päris palju ekraane ja puutetundlikke laudu, millel näidatakse mitmesuguseid filme, korraldatakse mänge või kust saab hankida lisainfot. See on nüüdisaja muuseumi näitusest küllalt oluline osa,» selgitas Lukas.

Kas vaie paneb löögi alla ka ERMi avamise kuupäeva, ei tahtnud Lukas spekuleerida, kuid välistada seda ei saa.

«Ma olen täiesti kindel, et suudame Eesti Rahva Muuseumi väärikalt avada,» sõnas Lukas. «Kutsete väljasaatmine praegu juba käib. 1. oktoober on avamiseks väga sümboolne ja hea aeg. Aga lõplikult saame ütelda, kas see kehtib või mitte, pärast selle hanke tulemuste lõplikku selgumist.» 

Näitusi ilma ekraanideta Lukase sõnul teha ei saa. «Maja saaks ju avada, aga see on ainult pool rõõmu,»  nentis ta. «Näitused on avalikkusele siiski muuseumi põhiline sisu. See paeluv kultuuriülevaade on mõeldud mitmekesisena ja ilma selle tehnoloogia riistvarata me seda tegelikult täies ilus näidata ei saa. Seega, ilmselt oleme siis sunnitud edasi lükkama ka ERMi avamise.»

Lukas oli siiski üsna kindel, et väljahõigatud kuupäeva pole vaja muuta. 

«Ma loodan, et otsustajad saavad aru, et avalik huvi sellise suure objekti rahvale avamiseks on nii suur, et firmade omavahelised positsioonivõitlused ei saa olla argumendiks, et hoone avamine edasi lükata,» sõnas ta. «Ma olen kaunis kindel, et terve mõistus võidab.»

Lukas avaldas lootust, et paari nädala jooksul saab hankega edasi minna. 

Riigi Kinnisvara AS kuulutas kõnealuse riigihanke «ERM AV tehnoloogia ost ja paigaldus» välja 28. märtsil. Pakkumuste esitamise tähtaeg oli 14. aprill. 

Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul esitati hankele kuus pakkumust. Tartu Postimehe andmetel tuli soodsaim Põhjamaade ja Balti riikide ühelt suurimalt infotehnoloogiliste terviklahenduste pakkujalt ASilt Atea.

6. mail esitas hanketulemuste kohta aga vaide AS Datel, kes jäi pakkujate pingereas kolmandaks. 

«Me teame hästi, milliste toodetega seda on võimalik teha, ja meil on kahtlus, et edukaks tunnistatud pakkuja tõenäoliselt ei pakkunud selliseid tooteid. Ja tõenäoliselt pakkus ta neid nii, et hankija ei saanud väga täpselt seda kontrollida,» selgitas vaiet Dateli juhatuse esimees Urmas Kõlli. 

Kõlli sõnul on tegu väga kalli hankega, mille maksumus jääb 600 000 ja 800 000 euro vahele. 

«Kui hanke tooted ja materjalid on kõik olemas, siis võtab töö valmimine kõvasti üle kuu aja,» sõnas ta. «See tähendab, et hankega peaks suhteliselt kiiresti edasi minema, et üldse jõuda tähtajaks valmis.»

Atea turundus- ja kommunikatsioonijuht Kairi Fimberg ütles, et kuna menetlus veel käib, ei jaga firma kommentaare toodete mudelite ja hindade kohta. «Kinnitame siiski omalt poolt, et kõik pakutud tooted vastavad hanke tingimustele ja Eesti Rahva Muuseumile on pakutud parim innovaatiline lahendus,» teatas Fimberg.

Madis Idnurm ütles, et kui riigihangete vaidlustuskomisjon peaks vaide rahuldama, hindab hankekomisjon uuesti esitatud pakkumuste vastavust tingimustele ning teeb seejärel uue otsuse. 

Riigihankel osalenud firmad

Riigihankele «ERM AV tehnoloogia ost ja paigaldus» tuli kuus pakkumust järgmistelt firmadelt:

•    AS Hansab

•    AS Atea

•    AS Datel

•    OÜ THE Systems, OÜ Digital Emotions (ühispakkumus)

•    OÜ ML Novator 

•    OÜ Skarcon 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles