Eestlased võitsid Euroopa loodusteaduste olümpiaadilt kulla ja kaks hõbemedalit

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kuldne meeskond, medalid kaelas, koos kõrgete tunnistajatega. Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm, Richard Luhtaru (Tartu Miina Härma Gümnaasium), Kaarel Hänni (Tallinna Reaalkool), Karl Paul Parmakson (Tartu Miina Härma Gümnasium), ja EUSO president Michael Cotter(Iirimaa).
Eesti kuldne meeskond, medalid kaelas, koos kõrgete tunnistajatega. Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm, Richard Luhtaru (Tartu Miina Härma Gümnaasium), Kaarel Hänni (Tallinna Reaalkool), Karl Paul Parmakson (Tartu Miina Härma Gümnasium), ja EUSO president Michael Cotter(Iirimaa). Foto: Erakogu

Kahekümne kolme riigi 48 meeskonna arvestuses võitsid Eestis toimunud Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadi kuldmedali Tallinna reaalkooli ja Tartu Miina Härma gümnaasiumi tiim.

Hõbemedalid said kaela Tallinna reaalkooli ja Hugo Treffneri gümnaasiumi ühismeeskond ning Miina Härma gümnaasiumi ja Tallinna Inglise kolledži õpilaste tiim.

Rändkarikas Saksamaale

2016. aasta absoluutvõitja rändkarikas läks Saksamaa võistkonnale. Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadi juhtkomitee liige Viire Sepp sõnas, et kuna punktisummade vahed olid väga napid, jagati välja viis kuld- ja 20 hõbemedalit, nende seas jagus kolm medalit ka tublidele eesti koolinoortele.

Kuldmedali võitnud Eesti meeskonda kuulusid Kaarel Hänni Tallinna reaalkooli 11. klassist, Karl Paul Parmakson ja Richard Luhtaru Tartu Miina Härma gümnaasiumi 9. klassist.

Hõbemedalid sai põhivõistkonna teine tiim koosseisus Airon Johannes Oravas Tallinnas reaalkooli 10. klassist ning Joosep Kaimre ja Loona Volke Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klassist.

Lisavõistkonna tiimina said hõbemedalid Hannes Kuslap ja Kirke Joamets Miina Härma gümnaasiumi 9. klassist ning Uku Hannes Arismaa Tallinna Inglise kolledži 9. klassist.

Neljas Eesti tiim sai koos ülejäänud võistkondadega Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadi osavõtumedalid. Võistkonda kuulusid Juri Volodin Õismäe Vene lütseumi 10. klassist, Mihhail Lebedev Tallinna Tõnismäe reaalkooli 11. klassist ja Roman Oleinik Narva Pähklimäe gümnaasiumi 10. klassist.

Viire Sepp sõnul hindasid osalejad väga kõrgelt Eestis toimunud võistluse taset. Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadi president Michael Cotter sõnas rahvusvahelise mentorite komitee koosolekul, et tegemist on läbi aastate parima olümpiaadiga, millele riikide esindajad reageerisid tormilise aplausiga.

Nupukad eksperimendid

Suure tunnustuse sai 2016. aasta olümpiaadi akadeemiline komitee, mis koosnes valdavalt varasematel aastatel Eestit olümpiaadidel esindanud praegustest tudengitest. «Nende koostatud eksperimentaalsed ülesanded täitsid ideaalselt olümpiaadi eesmärke – käsitleda loodusteadusi integreeritult ning panna võistkond lahenduste leidmisel koostööd tegema,» kiitis Sepp.

Olümpiaadi üks eksperimentaalülesanne oli seotud näiteks piima füüsikaliste ja keemiliste omaduste uurimise ning juustu valmistamise protsessiga. 11. mail toimunud teise eksperimentaalse vooru raames valmisid võistkondadel patareid, mis pandi hiljem mudelautode peal omavahel võistlema. Selle võistluse võitis Bulgaaria meeskond.

Olümpiaadi ava- ja lõputseremooniad korraldasid Vanalinna hariduskolleegiumi õpilased ja nende juhendajad. Olümpiaadi peakorraldaja oli Tartu ülikool ja Tartu ülikooli teaduskool, olümpiaadi rahastas haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles