«Organo pleno» tutvustab Lõuna-Eesti suurimat orelit

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kirikus asub Lõuna-Eesti suurim orel, mis valmis 2015. aastal.
Tartu Pauluse kirikus asub Lõuna-Eesti suurim orel, mis valmis 2015. aastal. Foto: Margus Ansu

Tartu Pauluse kirikus tutvustatakse homme, neljapäeval interaktiivset oreliprogrammi «Organo pleno», mille abil saavad huvilised teada, milleks Pauluse kiriku orel on võimeline ning kuidas see töötab.

Pauluse kirikus asub Lõuna-Eesti suurim orel, mille 3650 vile on jaotatud 56 registrisse. Oreliga saab põhjalikult tutvuda maailmas ainulaadse interaktiivse programmi «Organo pleno» abil, milles osalejad näevad ja kuulevad, millised viled ja registrid on orelis peidus ning kuidas orel töötab, teatas EELK Tartu Pauluse koguduse juhatuse aseesimees Priit Humal.

Programm kujutab endast arvuti teel orelit juhtivat videot, kus Pauluse kiriku orelikomisjoni liikmed tutvustavad oreli ülesehitust, registreid, vilesid jm. Programmis mängitavad helinäidiseid kõlavad kuulajatele reaalajas otse orelist, võimaldades mõista oreli võimsust ja repertuaari laiaulatuslikkust.

Programmi lõpus saavad osalejad teadmised proovile panna testis, kus tuleb ära arvata, millisest vilest parasjagu hääl tuleb.

Täielik tutvustusprogramm «Organo pleno» koos testiga kestab 70 minutit, lühiprogrammi pikkus on 20 minutit. Lisaks on kirikus võimalik vaadata 30 minutit kestvat filmi «Eesti orelid».

Programmi esitamise ajad on aadressil www.tartupauluse.ee/organopleno.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles