Hille Käärik - juuksur, kes leidis endas kunstniku

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobikunstnik Hille Käärik näitab oma töid Tartus Gildi galeriis.
Hobikunstnik Hille Käärik näitab oma töid Tartus Gildi galeriis. Foto: Sille Annuk

Tartus Gildi tänava kunstigaleriis ilmusid täna seinale hobikunstniku Hille Kääriku impressionistlikus stiilis maalid pealkirjaga «Värvide helin».

Kõik tööd seinale ei mahtunud, osa jäi põrandale, nõjatudes siia-sinna. Paar oma teost on Hille Käärik lasknud ka kangale kanda ning maalist «Tüdruk aknal» lasknud disaineril koguni kleidi luua.

Oma värviküllaste lillepiltide ja maastikega ütleb kunstnik end väljendavat eelkõige meeleseisundeid ehk elu ennast.

Hille Kääriku kunstnikuks saamise lugu on järgmine.

Sageli mõtlevad inimesed oma pensionile jäämisest kui ajast, mil nad saavad lõpuks ometi hakata süvenenult tegelema mõne oma hobiga. Hille Käärik mõtles samuti nii, aga ei jõudnud pensionini välja kannatada.

Kuna tal on seitsmel viimasel aastal olnud alatasa asja Moskvasse, sest seal elas ajutiselt ta mees, tekkis tal igas kuus nädal või paar niisugust aega, mil ta oli oma mehe juures, aga võimalust otseselt millegagi tegelda ei olnud.

Siis tundis ta eriti teravalt, et kunagi Tartu lastekunstikoolist saadud loovusepisik ei ole kuhugi kadunud ning värvide maailm köidab teda endiselt. Jalutuskäigud Moskva näitusesaalidesse, kus näis, et impressionism on eriti hinnatud, jätsid samuti oma jälje ja veensid teda otsima endast üles veel midagi, mis seni võis olla varju jäänud.

«Oma esimesed tõsised katsetused tegin umbes viis aastat tagasi,» meenutas Hille Käärik. «Ladusin kiht-kihilt värve üksteise kõrvale ja peale, kuni saavutasin tulemuse, mis mind lõpuks rõõmustas. See kõik pani mu hinge uuesti helisema ja julgustas.»

Eeskujuks saigi impressionism, mis võimaldab kujutada kõike, mida hing ihaldab, jättes selged piirjooned tagaplaanile ja tuues esiplaanile emotsioonid.

Väljapaneku «Värvide helin» maalide põhiline töövahend polnud kunstnikul mitte pintsel, vaid maalimislabidas, millega ta suudab edastada väga elavaid, pehmeid ja naiselikke jooni.

Hille Kääriku loomingupalangus on teda julgustanud kunstnik Niina Freiberg, samuti on teda juhendanud Vene impressionist Naim Lamidov, kes on aidanud tal avada varjude ja valguse saladusi.

Üks näitus on Hille Käärikul juba olnud, see leidis aset aasta tagasi tema esimese juubeli puhul Tallinnas Kochi Kohvitoas ning kandis pealkirja «Kõik me oleme elu võlurid».

Hille Käärik on pärit Tartust, elab aga Tallinnas. Ta töötab juuksurina ning armastab oma tööd väga, ta nimetab seda nii tööks kui hobiks ühekorraga.

Värvilised lillepildid jäävad Gildi galeriisse näha kuni maikuu lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles