Venelased päästavad Tartu äride käibeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi aasta lõpus ja uue aasta alguses Tartut külastavate Vene turistide mass jääb tagasihoidlikumaks kui Tallinnas, on viimastel päevadel ka Tartu poodides ja tänavatel märgata neid hulgaliselt.


Enamasti on Vene turistid pärit Peterburist või Pihkvast, teisipäeva lõuna ajal Raekoja platsil Tartu Postimehega vestelnud Stanislav, Dmitri, Olga ja Jana saabusid aga Moskvast.

Nelik ootas piiril kolm tundi ning jõudis Pallase hotelli öösel. Tartust siirdusid nad edasi Tallinna ning tagasiteel plaanitakse läbi sõita ka Riiast.

«Meile meeldib Tartu väga. Siin on väga mõnus atmosfäär. Eriti see jõulumeeleolu. Väikese hubase linna hõngu on igal pool tunda,» kiitsid kõik neli.

Erilist vaimustust tekitas neis lodi ja raeplatsi jõulukaunistused. Samuti märkisid nad ära Jaani kiriku terrakotaskulptuurid ning Toomemäe.

Hotellid täis

Seda, et Vene turiste on linnas praegu palju, kinnitasid ka hotellid. «Erirongid ja -lennukid Tartusse veel ei käi, aga võrreldes eelmise aastavahetusega on neid olnud palju rohkem,» kinnitas Dorpati hotelli tegevjuht Gea Puidak. Näiteks viimase pooleteise nädala jooksul on Dorpatis peatunud umbes 250 venelast.  

Tavapäraselt ollakse Tartus paar päeva ning siis sõidetakse edasi. «Tartu on küll ilus linn, aga terveks nädalaks siin tegevust ei jätku,» tõdes Puidak ning lisas, et aina rohkem teevad turistid siin sisseoste. «See Vene turist, kes Tartusse tuleb, on Euroopas palju käinud ja orienteerub eurodes hästi.»

Ka Aleksandri hotelli juhataja Imre Taal rääkis, et umbes 70 protsenti hotellikülalistest on praegu olnud venelased. «Nende osakaal on just see aasta eriti suur. Oleme teinud küll väikseid hinnasoodustusi, aga hotellile on see väga hea sissetulek,» ütles Taal, kelle kinnitusel on vene klient palju aru-saajam ja lahkem kui näiteks soomlane. «Nad on mõistvad ja korrektsed, ei lärma ja arvestavad teistega.»

Suurem osa klientidest peatub Taali sõnul nende juures juba mitmendat aastat. «On nii gruppe kui autodega reisijaid, aga omal käel reisib järjest rohkem.» Vene turistide lemmik-ostlemiskoht on Taali sõnul Lõunakeskus. Kuna tihtipeale tullakse koos lastega, siis külastatakse palju ka mänguasjamuuseumi ja Aura veekeskust.

Kaubandus õitseb

Tänu Vene turistidele on jaanuar alanud positiivselt ka paljudele kaubanduskeskustele. «Eilegi keskuses ringi käies oli vene keelt päris palju kuulda. Võib öelda, et aasta alguse müügi ongi Vene turistid päästnud,» lausus Tasku juhataja Eveli Opmann.

Tartu abilinnapea Karin Jaanson ütles, et Vene turistide hulk Tartus on jõudsalt suurenenud ja nende tunamullune koguarv oli löödud mullu juba kümne kuuga. Aasta kokkuvõtet ei ole statistikaametist veel laekunud, kuid võrreldes Tallinnaga on Tartus Vene turiste siiski mitu korda vähem.

Abilinnapea Margus Han-son nentis, et Tallinna pääseb Peterburist ja Moskvast märksa hõlpsamini. Tartu ja Peterburi vahet käib päevas vaid kaks bussi. Teisalt on Lõuna-Eestis ka vene keelt vähem kuulda ja maapiirkondades ei soosita seda keelt hoopiski – turist läheb sinna, kus on mugavam.

«Vaieldamatult on Tallinn keskmisest jõukamale ja noorepoolsemale sihtrühmale tunduvalt atraktiivsem, rohkem on melu,» lisas Jaanson. «Tallinna turuosa majutuses on 50 protsendilt kasvanud 54-le, siis ongi arusaadav, et Tallinn on turiste pungil täis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles