Auto haihtus registrist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Suur oli autoomaniku üllatus, kui ta mõni päev enne jõule oma 1998. aasta Volkswagen Golfi liikluskindlustust uuendades avastas, et autot pole liiklusregistris, ning kuulis, et ta pole sugugi ainuke, kelle auto on registrist kadunud.


«See oli täielik šokk. Kuidas saab auto registrist lihtsalt ära kaduda?» imestas autoomanik, kes oma nime ei olnud nõus avaldama, kuid soovis juhtumist rääkida, et hoiatada teisi autoomanikke.

Ootamatu avastus

18. detsembril hakkas naine internetis abikaasa nimel oleva auto liikluskindlustust uuendama, kuid süsteem teatas, et abikaasa isikuga pole ühtegi sõidukit seotud. Naine arvas, et küllap e-büroo tõrgub, ning palus If Kindlustuse konsultandil liikluskindlustus ära teha.

Kuid ka konsultant ei leidnud autot registrist ja soovitas naisel liiklusregistri büroosse pöörduda. «Ta veel ütles, et ärge muretsege. Ma ei ole sugugi esimene, kelle auto on registrist kadunud. Neid on palju,» meenutas autoomanik.

If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Heidi Vilu kinnitas, et kindlustusel on tulnud ette juhtumeid, kus vanemaid autosid liiklusregistrist ei leia ning neid pole võimalik kindlustada.

Liiklusregistri Tartu büroosse pöördunud autoomanik sai teada, et tema 1998. aastal registreeritud autot pole lihtsalt kantud uude, mullu kevadel kasutusse võetud süsteemi sarnaselt paljude teiste enne 1999. aastat registreeritud sõidukitega. Naise auto vaadati üle ning lisati uude süsteemi.

«Lihtne toiming, aga millise ehmatuse ma pidin enne läbi elama selle pärast, et keegi ei hoiatanud, et nii võib juhtuda,» ohkas ta.

Uus süsteem

Maanteeameti registriosakonna juhataja kt Sulev Vill nentis, et mullu kevadel kasutusele võetud uue registri pidamise süsteemi tõttu on tõesti paljud enne 1999. aastat registreeritud autod uuest süsteemist puudu, kuigi vanas on need endiselt olemas.  

«Kadu» tekkis Villi selgitusel sellest, et üheksakümnendatel aastatel kanti auto kohta registrisse kümme tunnust, uues süsteemis on tunnuseid aga 30 ringis. Seetõttu ei saanud enne 1999. aastat registreeritud sõidukeid automaatselt üle kanda ning need tuli käsitsi uude süsteemi sisestada.

Et aga nagunii paljud üheksakümnendatel registreeritud sõidukid seisavad kasutuseta, otsustati Villi sõnul uude süsteemi kanda vaid need, millega on vahepeal liiklusregistris toiminguid tehtud. «Seetõttu võis paratamatult süsteemist välja jääda ka osa sõidukeid, mida omanik tahab tegelikult kasutada,» märkis Vill.

Maanteeameti liiklusregistri Tartu büroo juhataja Avo Selge nentis, et arusaadavalt ajab auto registrist puudumine inimese esialgu närvi, kuid tema soovitus on rahulikuks jääda ja liiklusregistribüroosse tulla. «Auto ei kao niisama kuskile. Põhjuseid, miks autot registrist ei leia, võib olla tegelikult väga mitmeid ja me selgitame selle siin välja,» rahustas ta.

Maanteeameti registriosakonna juhataja kt Sulev Vill ei osanud täpselt öelda, kui palju on selliseid autoomanikke, kes tegelikult oma sõidukit kasutavad, kuid kelle autot uuest süsteemist ei leia. «Neid ikka on, aga arvestasime, et aasta jooksul pärast süsteemi kasutuselevõttu tulevad sellised juhtumid välja ja need autod kantakse uude süsteemi,» ütles ta. 

Mida teha?
• Kui auto on registrist kadunud, tuleb pöörduda maanteeameti liiklusregistri büroo kohalikku esindusse.
• Auto tuleks võimalusel kaasa võtta, et saaks sõiduki andmeid täpsustada.
• Liiklusregistri büroos täiendatakse andmebaasi infoga sõiduki kohta, andmed viiakse uude süsteemi üle ning autoomanikule väljastatakse uus registreerimise dokument.
• Riigilõivu sellisel juhul maksma ei pea.
Allikas: maanteeameti registreerimisosakond
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles