Tartu jagab restaureerimistoetustena välja ligi 32 000 eurot

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast aastast pausi jagab Tartu linn taas restaureerimistoetusi. Tänavuses eelarves on toetusteks ette nähtud 31 956 eurot (ligi 500 000 krooni).


Toetust on võimalik taotleda miljööväärtusega hoonestusaladel asuvate või miljööväärtusega üksikobjektidena kaitse all olevate enne 1944. aastat ehitatud ehitiste arhitektuursete originaaldetailide restaureerimiseks ja taastamiseks, märkis linnvalitsuse teade.

Arhitektuursed originaaldetailid on: aknad, välisuksed, nende  piirdelauad, luugid, fassaadikaunistused, varikatused, verandad, rõdud, trepid, katusetornid, erkerid ja dekoratiivsed piirdeaiad.

Võrreldes eelnevate aastatega on muutunud taotlemise tähtajad - avaldusi võetakse vastu kuni 1. märtsini. Toetused makstakse välja samal kalendriaastal.

Toetust makstakse endiselt kuni 50 protsendi ulatuses detaili restaureerimistööde maksumusest. Maksimaalne summa ühe taotleja kohta on 3 195,6 eurot (50 000 krooni). Samas määrab toetuse suuruse eelkõige esitatud taotluste arv.

Kõigil taotlejatel tuleks kindlasti eelnevalt tutvuda restaureerimistoetusi puudutava infoga linna kodulehel www.tartu.ee/aeo.

Läbi toetuste tahab linn soodustada miljööala ajaloolistele hoonetele arhitektuurset väärtust ning omapära lisavate detailide säilimist ja taastamist.

«Just selliste detailide nagu akende ja uste puhul on oluline nende algupärasus, ühtsus ning sobivus hoone arhitektuuriga. Nõukogude perioodil ja ka hiljem on kapitaalremondi käigus läinud kaduma paljude hoonete ajastukohane fassaadidekoor, mida inventariseerimisjooniste või algse projekti alusel on võimalik taastada,» rääkis kultuuriväärtuste teenistuse vanemspetsialist Reesi Soodla.

Restaureerimistoetuse taotlemiseks tuleb esitada avaldus kultuuriväärtuste teenistusele. Avaldusele tuleb lisada kaks hinnapakkumist teostatavate restaureerimistööde kohta ning detaili ülesmõõtmisjoonised või fotod.

Juhul, kui tegemist on vaid restaureerimisega, piisab fotodest. Kui aga kavatsetakse vana detail asendada uue koopiaga, tuleb avaldusele lisada ka tööjoonised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles