Tallinna ansambel pani kaasa laulma Emajõelinna skulptuurid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptuuride kõrval liigutavad «Tartu loo» videos suud ka Pööriöö muusikud. Margus Kokk (vasakult), Toomas Olli, Tõnis Kark ja Markus Langi on monteeritud Toomemäel Inglisilla ette.
Skulptuuride kõrval liigutavad «Tartu loo» videos suud ka Pööriöö muusikud. Margus Kokk (vasakult), Toomas Olli, Tõnis Kark ja Markus Langi on monteeritud Toomemäel Inglisilla ette. Foto: Kaader videost

Tallinna ansambel Pööriöö sai aprilli algul valmis laulu «Tartu lugu», millele järgnes Emajõelinna paremaid skulptuure mängu tõmbava lõbusa video tegemine. Tulemust võib näha ja kuulda alates esmaspäevast Youtube´is.

Laulus on juttu majadest ja headest mõtetest, hingega inimestest ja sõpradest. Viisi ja sõnade autor ning ühtlasi Pööriöö laulja ja kitarrist Tõnis Kark soovitab oma laulus võtta sõber kaasa ja viia ta ülikooli, Pirogovi platsile, Supilinna, «sinna, kus vaikselt voolab jõgi läbi pea». Refräänis korduvad tudengilinnale kohased ladinakeelsed sõnad vivat, crescat, floreat (elagu, kasvagu, õitsegu).

Laulu ajend peitub Emajõelinnas

Mis ajendas sellist lugu tegema? «Eks ajendanud see Tartu elu, mida ma olen elanud, kui õppisin ülikoolis usuteadust,» ütles laulu autor. «Tartu vaim on võimas värk. Ma kujunesin Tartus.»

Praegu ametilt Põhja prefektuuri politseikaplan Tõnis Kark leidis endale Emajõelinnast ka abikaasa Maili. Lisaks värskele «Tartu loole» on Pööriöö repertuaaris vähemalt üks sama linnaga seotud laul. Nagu ütleb pealkiri «Maili maaliline», oli autoril seda luues mõttes oma armsa naise leidmine ülikoolilinnast.

25. aprillil kõikidele vaatamiseks ja kuulamiseks välja pandud «Tartu loo» video autorid ongi nemad kaks. Fotograaf Endel Apsalon on pildistanud videosse üles vist kõik kesklinna skulptuurid, nende loend koos autorite nimedega on video lõpus. Kaasa laulavad näiteks Johan Skytte, Gustav II Adolf ja Kristian Jaak Peterson, kes lööb ka kepiga rütmi. Suud liigutavad kaasa teiste hulgas Karl Ernst von Baer ja siga turuhoone ees.

Halbadele uudistele tasakaaluks

Kuid «Tartu laulu» mõte ei seisne skulptuurikunsti tutvustamises. Autori sõnul oli tema sooviks esile tõsta Emajõelinna paremat poolt.

«Viimasel ajal on Tartust tulnud palju negatiivseid, vägivallaga seotud uudiseid,» selgitas Tõnis Kark. «Et neid tasakaalustada, tuleb meelde tuletada, et Tartul on ikkagi ka hea pool, et ta on akadeemiline keskus, imeilus nooruse linn, täis vaimseid ideaale ja kasvamist.»

Pööriöö praegusesse koosseisu kuuluvad tema kõrval basskitarrist Margus Kokk, löökriistade mängija Markus Langi ja klahvpillide mängija Toomas Olli. Tihedamaid sidemeid neil Tartuga ei ole, kuid Tõnis Kargu teada meeldib meie linn neilegi.

Aastal 2010 tegevust alustanud ning ühe demoplaadi (2012) ja albumi (2014) avaldanud Pööriöö on esinenud korduvalt Tartuski – nii Supilinna päevadel (äsjastel küll mitte) kui ka näiteks festivalil Mailaul. Nädala jooksul selgub, kas bänd saab esineda siin mais peetava Indiefesti kavas.

Laulu «Tartu lugu» saab kuulata siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles