Skulptor mängis pidulikult suupilli

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujur Endel Taniloo näitas eile ateljees Annelinnas oma aumärke ja uusimat loomingut ning mängis Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul suupillil «Eesti lippu».
Kujur Endel Taniloo näitas eile ateljees Annelinnas oma aumärke ja uusimat loomingut ning mängis Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul suupillil «Eesti lippu». Foto: Sille Annuk

Kujur Endel Taniloo oli eile oma ateljees ajakirjanikku ja fotograafi oodates pannud selga ülikonna ja valge särgi ning neile kinnitanud Valgetähe teenetemärgi ja Tartu aumärgid. Pidulikkuse põhjusi on mitu.


Eile oli Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev. Et Taniloo on kõige muu kõrval represseeritutele antava Murtud Rukkilille märgi kandja, siis pidas ta vajalikuks ka seetõttu pidulik välja näha. Teiseks pidulikkuse põhjuseks on tema 88. sünnipäev, mille kohta ta ise ütleb muheldes juudi juubel.

Aasta lõpul tuli teade, et Endel Eduard Taniloo on saanud sihtasutuse Eesti Rahvuskultuuri Fond tänuauhinna

50 000 krooni. Ajakirjanduses on seda nimetatud ka elutööpreemiaks. «Mul on suur rõõm, et vanainimest veel meeles peetakse,» ütles ta.

Kuid skulptori elutööl ei ole veel sugugi lõppu näha. Niisuguse ea kohta on lausa imekspandav, et uusi töid tuleb järjest juurde.

«Jumal tänatud, et ma olen ikka võimeline tegema,» ütles ta. «Kõige tähtsam on see, et mul on jalad all ja tahtmine midagi teha.»

Aastalõpunäitusel

Kunstnike aastalõpunäitusel – lahti 16. jaanuarini – on Tartu kunstimaja peamises saalis võimalik vaadata teiste loomingu hulgas Endel Taniloo puitskulptuuri «Emarõõm», mis on valminud lõppenud aastal. «Seda ei olnud kerge teha – minu eas,» kommenteeris autor.

Alumise korruse väikeses galeriis on tema kolm keraamilist tööd. «Kurb kuninganna», «Aumärk» ja «Kurb kuningas» on sildi järgi valminud 2010, kuid need on sisuliselt restaureeritud, nagu selgitas autor.
«Nad seisid mul suvekodus väljas, aga nad on omapärased ja näituse tasemega,» ütles Taniloo.

Kõige uuem Taniloo töö on šamotist kompositsioonikavand «Kalevipoeg ja saarepiigad», mille valmimise aastaks tuleb märkida 2011. «Eile veel tegin,» ütles kujur.

Nimetatud eeposeaineline uudistöö seisab ateljees alusel, kuhu mahub lõppenud aastal valminud terrakotaportree Juhan Peeglist. (Pronksist Peegel võttis kuju tunamullu ja on Tartu Ülikooli raamatukogus.)
Sealsamas kujuri ateljeenurgas on «Tammine torso», mullu detsembris lõpliku viimistluse saanud maakivist «Viltuse suuga» ja samast materjalist «Kübaraga daam» – kõikide nende valmimisaastaks on 2010.

Sünnipäev Jakobi mäel

Teenekas skulptor võtab 88. sünnipäeval, mis on 5. jaanuaril, oma töödest huvitatud külalisi vastu kortermuuseumis Jakobi mäel (Jakobi 35–5) kell 12–15.

Vaadata saab skulptuuri loomingut aastast 1943 tänapäevani. Uusim on seal läinud aasta algul valminud graniitskulptuur «Ema pojaga».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles