Vanemuise pargi serva tuleb kortermaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja arhitektuurilise lahenduse leidmine oli paras pähkel, sest arhitektide, linnakodanike ja muinsuskaitsjate ettekujutus sellest, mis Vanemuise pargi serva sobiks, oli erinev. Eskiisil nähtav lahendus sobis aga arendaja sõnul kõigile.
Maja arhitektuurilise lahenduse leidmine oli paras pähkel, sest arhitektide, linnakodanike ja muinsuskaitsjate ettekujutus sellest, mis Vanemuise pargi serva sobiks, oli erinev. Eskiisil nähtav lahendus sobis aga arendaja sõnul kõigile. Foto: Andres Lunge

Vanemuise pargi serva ehitatakse tänavu energiasäästlik kortermaja, mille üheksale ruumikale korterile on juba enne ehituse algust arvukalt tahtjaid ning kuhu arendajad kolivad ka ise elama.

«Teeme sellise maja, kus tahaks ise elada ja millesarnaseid energiasäästlikkuse mõttes kümne aasta pärast ainult ehitataksegi,» ütles kortermaja plaaniva firma Vanemuise Pargimaja üks omanikke Priit Truusalu.

Järjekord ukse taga

Kolmekorruselisse majja tuleb üheksa 80–90-ruutmeetrist kolme kuni nelja magamistoaga korterit. Neist kaks korterit on arendajad endale elamiseks planeerinud. Ülejäänud lähevad müüki, kuid neilegi on arendajate sõprade hulgas tahtjaid rohkem, kui kortereid jagub.

«Nimekiri huvilistest on pikk. Eks sel on omad eelised, kui saaks kõik korterid tuttavatele müüa,» ütles Truusalu ega välistanud võimalust, et uus kortermaja jääbki vaid ühe sõpruskonna majaks. «Aga tibusid loetakse sügisel. Praegu pole veel kellegagi lepinguid sõlmitud,» lisas ta.

Niisamuti on Truusalu selgitusel enne projekti valmimist vara rääkida korterite hindadest, kuid pigem on need ikkagi eksklusiivsed korterid. «Asukohta arvestades oleks lausa rumal sinna midagi lahjat ja säästlikku teha,» ütles Truusalu.   

Maja esimene korrus jääb büroopindade päralt. Seal seab end sisse arendajatele kuuluv arvutifirma Kernel ning väike osa äriruumidest üüritakse Truusalu kinnitusel välja.

Energiatõhus ehitis

Linna detailplaneeringuga on krundile ette nähtud viilkatusega kuni kolmekorruseline hoone, millele lisandub maa-alune keldrikorrus.

Maja arhitektuurilise lahenduse leidmine oli paras pähkel, sest arhitektide, linnakodanike ja muinsuskaitsjate ettekujutus sellest, mis Vanemuise pargi serva sobib, oli erinev. «Aga lõpuks leidsime ikka kompromissi,» ütles Truusalu.

Välimuselt on maja Truusalu meelest klassikaline uusehitis, eriliseks teeb hoone selle energiatõhusus. Tartu Ülikooli teadlaste arvutusi kasutades ehitatakse maja selliselt, et seal ringlev soojus kinni püüda ja seda võimalikult vähe kaotsi lasta.  

Maja projekt saab valmis veebruaris ning ehituseks läheb kevadel. Truusalu avaldas lootust, et sisse saab kolida aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles