Otepää sai ultramoodsad tänavalambid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvepealinna Pikale tänavale seati üles ristatud suuski meenutavad tänavalambid.
Talvepealinna Pikale tänavale seati üles ristatud suuski meenutavad tänavalambid. Foto: Otepää vallavalitsus

Detsembri lõpust põlevad Otepääl Pikal tänaval 15 uut LED-valgustusega tänavavalgustit, mis läksid maksma ligi 300 000 krooni.


Valgustid on valmisid ekstra Otepää jaoks Tallinnas Volta tehases. «Talvepealinnale kohaselt on need disainitud kahe ristatud suusa kujuga,» rääkis Otepää abivallavanem Andres Arike pressiesindaja vahendusel.

Praegu on tehtud mõõtmised ning ühe valgusti maksimaalsel koormusel töötamiseks kulub elektrienergiat umbes 20 vatti. Hõõgniitvalgusti töötamiseks kulub aga 100 vatti, seega on kokkuhoid märkimisväärne.

Valgustuse projekteeris Jaotusvõrk, ehitas Teleekspert. Maksma läks tänavavalgustus koos 15 uue tänavavalgustusposti ja valgustitega 297 000 krooni.

Kui enne oli Pikal tänaval 20 hõõgniitvalgustit, mille põlemise kulu oli 2000 vatti tunnis, siis nüüd on 15 LED-lambi põlemise kulu umbes 300 vatti. LED-valgustite kasuks kõneleb ka asjaolu, et tootjad annavad lampidele kuni seitse aastat hooldusvaba eluiga.

Edasi plaanib Otepää paigaldada LED-tänavatuled Kopli tänavale. «Kutsume üles kõiki huvilisi avaldama arvamust uute valgustite kohta ning pakkuma oma ideid lahenduse väljamõtlemisel,» ütles Arike.

Hõõgniitpirnidega võrreldes on LED-pirn 80-85 protsenti säästlikum ning tema tööiga on vähemalt 50 korda pikem. Erinevalt teistest valgusallikatest ei pane LED energiat soojuse, vaid valguse tootmisesse, mistõttu LED-pirnid ei kuumene, vaid toodavad valgust vati kohta rohkem kui muud valgusallikad.

Vaatamata headele näitajatele on LED valgusallikana siiani veel võrreldes harjumuspäraste hõõgniit-, halogeen- või säästupirnidega väga vähe levinud. LED-tehnoloogia leiutas juba 1920. aastal venelane Oleg Lossev, kuid praktilist kasutamist ei leidnud see leiutis mitu aastakümmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles