Võrtsjärve sihtasutus tõmbab otsad kokku

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve sihtasutuse kalepurjekas Paula valmis 2005. aastal.
Võrtsjärve sihtasutuse kalepurjekas Paula valmis 2005. aastal. Foto: Sille Annuk

Selle sajandi alguses seitsme valla rajatud Võrtsjärve sihtasutuse ülesanded on täidetud, nõukogu on teinud ettepaneku sihtasutuse tegevus lõpetada.

«Sihtasutus on Võrtsjärve piirkonna tuntuks teinud, rajatud on puhkealad, paadisillad ja külastuskeskus ning nüüd on küsimus, mis edasi,» ütles Võrtsjärve sihtasutuse nõukogu esimees, Rannu vallavanem Maano Koemets.

See küsimus viiski nõukogu otsuseni sihtasustuse töö lõpetada. «Ühelt poolt on eesmärgid täidetud,» selgitas Maano Koemets. «Teisalt ei saa sihtasutus enam suuri projekte käsile võtta. Neid peaksid rahastama vallad, sest maaelu toetused liiguvad nüüd Leaderi gruppide kaudu. Siinkandis on mitu Leaderi gruppi, meie valdki osaleb kahe mittetulundusühingu töös, lisaks ka Võrtsjärve sihtasutuses.»

Sihtasutuse rajasid 2000. aasta mais Võrtsjärve ääres asuvad Tartumaa Rannu ja Rõngu vald, Viljandimaa Kolga-Jaani, Tarvastu ja toona veel Viljandi suurvallaks ühinemata Viiratsi vald ning Valgamaa Põdrala ja Valga vald.

«Osa valdu teatas juba aasta tagasi, et ei soovi enam sihtasutuse töös osaleda,» märkis Maano Koemets. Sihtasutuse tegevuse lõpetamise otsustavad valdade volikogud, Ranna vallavolikogu tegi märtsis nõukogu seisukohaga samasuguse otsuse.

Selle aasta lõpuks jagatakse sihtasutuse varad valdade vahel ära. Puhkealade ja paadisildadega ei teki probleeme, need on oma kindlas kohas. Mis saab aga Jõesuus asuvast külastuskeskusest, on lahtine. «Külastuskeskus asub Kolga-Jaani valla maal, kuid me ei tea veel, kas vald on sellest huvitatud,» rääkis Maano Koemets. «Ausalt öeldes käib sihtasutusel selle pidamine täna üle jõu. Jah, suvel on seal küll palju huvilisi, aga külmal ajal on vaikne.»

Võrtsjärve sihtasutus, mis alustas silmaga nähtavat tööd Võrtsjärve äärest suure võsa mahavõtmisega, on ellu viinud hulga arendusprojekte. Näiteks on rajatud Vehendi külla nüüd Eesti maaülikoolile kuuluv järvemuuseum, Jõesuusse külastuskeskus ning antud uus ilme mitmele avalikule puhkealale.

Sihtasutus pani Võrtsjärvel jälle sõitma ka kalepurjeka. Kogu Eestis on menukad sihtasutuse eestvedamisel juuni alguses peetav Võrtsjärve kala- ja käsitöölaat ning juuli viimasel nädalavahetusel korraldatav Võrtsjärve rattamatk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles