Eurokunded pääsesid Aura kodulehele

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline silt oli 1. jaanuaril Aura keskuse letil.
Selline silt oli 1. jaanuaril Aura keskuse letil. Foto: Margus Ansu

Aura keskuse administraator Janek Kõlamets ja teenindaja Katrin Sokk olid uusaasta esimesel hommikul kohal poolteist tundi varem kui tavaliselt. Esimesi kliente ootasid nad täpselt kesk­päeval.


Katrin Sokk tunnistas, et see päev on pannud hinge sees värisema küll. «Tunnen end nii, nagu oleksin üldse esimest päeva tööl,» sõnas ta. «Eksimise võimalus on ju paratamatult suurem. Tuleb olla hästi hoolikas.»

Janek Kõlamets ei olnud kade ja demonstreeris kassalaua all peidus olevat kahte sahtlit, millest ühes on kroonid ning teises eurod. Ta ütles, et üleminekuajaks on tulnud see teine sahtel juurde monteerida.

Juhataja Tiia Teppan oli samuti hästi varakult kohal. Lisaks hoidis ta käepärast fotoaparaati, et jäädvustada olulisi hetki. Kõigepealt seda, kuidas ta vaprad teenindajad euro tulekuks valmis on ja leti taga ilusasti kliente ootavad ning kuidas kassasahtlites euromündid sillerdavad.

Kui kell 12 sai ja välisuks avanes, klõpsatas Tiia Teppani fotokas mitu korda järjest ning pildile jäid esimesed külastajad – rõõmus ema lastega. Samuti jäädvustas Tiia Teppan mehe, kes esimesena ujulapileti lunastamiseks oma rahakotist eurod välja võttis.

«Ma tunnen end sama pidulikult nagu siis, kui miljonendat klienti ootasime. Ma panen need pildid Aura kodulehele kohe üles ka,» kõneles Teppan erutatult. «Uus ajastu on ju alanud!»

Aura keskuse teenindajad kiitsid külastajaid, kes kõik on olnud väga heatujulised ja rõõmsad. «Nad on olnud tõesti väga mõistvad,» sõnas teenindaja Katrin Sokk. «Näiteks, kui ma eurodes sularaha tagasi maksma hakkan, siis ei loe ma neid münte mitte üksi, vaid klient loeb minuga kaasa! Me oleksime nagu teineteisele toeks sel äreval päeval – see on tõesti väga armas!»

Taksod ja traumapunkt

Aurast mitte kaugel bussijaama ees ootas umbes samal ajal taksojuht Jüri Saarva sõita soovijaid. Ta oli uue aasta vastu võtnud rooli taga koos lõbusate kundede seltskonnaga ning töötanud kuni kella viieni hommikul.
Siis käinud kodus magamas ja jõudu kogumas ning päeval kell üks oli ta juba tööpostil tagasi. Käis veel igaks juhuks pangast läbi ja võttis sealt mitu torutäit euromünte juurde. Et puudu ei tuleks.

«Sain aga öösel kenasti hakkama nii kroonide kui juba eurodegagi,» sõnas ta. «Vahel tuli natuke ümardada… Aga kõik jäid rahule.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise vastuvõtu osakonnas kulges uue aasta ennelõuna rahulikult.

Andmesisestaja Sirje Kirsiaed ütles, et visiiditasu maksavad inimesed enamasti kaardiga. Aga võivad loomulikult maksta nii eurode kui kroonidega. Kel raha üldse ei juhtu taskus olema, saab kaasa paberil maksekorralduse.

Erakordseid lugusid euro saabumisest Sirje Kirsiaial niisiis jutustada ei olnud. Meedikutelt abi vajavat rahvastki oli tema sõnul 1. jaanuari kohta nagu tavaliselt. Ei rohkem ega vähem.

Eurod ja talverõõmud

Tartu lauluväljaku jääl tiirles 1. jaanuari õhtupoolikul rohkesti uisutajaid. Uisupaari laenutus maksis kas 36 krooni või 2 eurot ja 30 senti ning teenindaja näost ei paistnud euro tuleku puhul mingit elevust ega ärevust.
«Meile tulid just uued suusad, tulge järgmine kord suusatama!» kutsus ta sõbralikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles