Ööelu rõõmustas ja kurvastas

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirogovi 
platsil kukkus rõõmsas tujus noortepaar kõnnitee äärekivi lähedal maha, kuid õnneks nii, et pead ja õlle­­pudel jäid 
terveks. Kui nad olid püsti tõusnud, kukkusid nad taas ja seegi kord õnnelikult.
Pirogovi platsil kukkus rõõmsas tujus noortepaar kõnnitee äärekivi lähedal maha, kuid õnneks nii, et pead ja õlle­­pudel jäid terveks. Kui nad olid püsti tõusnud, kukkusid nad taas ja seegi kord õnnelikult. Foto: Sille Annuk

Rüütli tänaval, raeplatsi servades ja Pirogovi platsil käis ööl vastu laupäeva lõbus tegevus, mille keskmes olid joovastavad joogid. Vihma ei sadanud, õhk oli südaööl viis-kuus kraadi soe. Üks jalgrattaga mees, kes oli alkoholiga liialdanud, vedeles Emajõe kaldapealsel maas justkui jalust niidetud.

Ta oli võimetu suhtlema, kui tema juurde jõudis linnavalitsuse ja politseinike ühisreid. Nad kutsusid välja politseiauto, mis viis alkoholi kuritarvitanud tartlase kainenema. Jalgratas ei jäänud samuti Emajõe äärde vedelema.

Joovastavad molekulid olid reede viimasel ja laupäeva paaril esimesel tunnil ka ühe teise isiku ajus teinud nii kõvasti tööd, et tema enda tervise huvides viis politseivärvides sõiduk ta sooja ja turvalisse kohta. Kogu ööpäeva jooksul toimetati arestimajja 15 isikut.

Eesmärgiks turvalisus

Tartu linnavalitsus täies koosseisus ei olnud koos politseiga ühist kolmetunnist jalutuskäiku kesklinnas ja selle lähemas ümbruses ette võtnud kellegi äravedamiseks. Eesmärk oli tutvuda öise linna meluga ja saavutada suurem turvalisus.

«Tegin politseile ettepaneku korraldada ühine reid, et tihendada meie koostööd ja üheskoos näha, millised on probleemid, ja siis hiljem ka koostöös leida neile lahendusi,» ütles linnapea Urmas Klaas. «Põhiülesanne oli otsida võimalusi, kuidas korrakaitset ja turvalisust kesklinnas veelgi parandada.»

Linnapea sõnul kinnitas reid seda, et keskne probleem on alkoholi tarbimine niisugustes avalikes kohtades, kus see on seadusega keelatud. Sellisele lubamatule tegevusele aitavad kaasa mõned kõrtsid ja kohvikud, millest saab alkoholi pudeliga kaasa osta.

Linnavalitsuse ettevõtluse osakonna juhatajal Malle Blumenaul ja abilinnapea Jarno Lauril tekkis selline kahtlus Ülikooli tänava kiirtoidukohas Faster’s. Linnapea nägi kohvikus Armastus, kuidas teenindaja valas õlut välja ja andis kaasa kliendile väljaminekuks nii pudeli kui ka plasttopsi valatud õlle.

«See on taunimist väärt,» ütles Urmas Klaas. «Nägime kesklinnas mitmel pool maas pudeli- ja pokaalikilde. Politsei seekord ei trahvinud kedagi, küll aga juhtisime mitmel pool tähelepanu, et söögikohtadest ja kõrtsidest tänavale, pokaal või pudel käes, tulla ei tohi.»

Vestlused noortega

Üsna suure osa ajast kulutasid kolme rühma jaotatud linnavalitsuse ja politseinike ühisel reidil osalejad lihtsalt suhtlemiseks enamasti lõbusas tujus seltskondadega.

Nii näiteks vestles abilinnapea Valvo Semilarski Pirogovi platsil noortega ja uuris, mida nad arvavad turvalisusest Tartu kesklinnas. «Jäi selline üldmulje, et hirmu kellelgi ei ole,» ütles ta.

Sama platsi ülemises otsas leidus samuti õllejoojaid. Reidil olijad panid tähele, et sinna oleks tarvis tänavavalgustust. «Paremini võiks olla valgustatud ka Ülikooli tänava Faster’si esine. Ja parkide pingialadel võiks olla samuti rohkem valgustust,» lisas Semilarski. «Linnal on ka plaan paigaldada kesklinna lisaturvakaameraid.»

Õllesed ja veinised inimesed, sageli käeulatuses plasttopsid mitut värvi joogikraamiga, aga ka pudelid ja pokaalid, ajasid reidil olnud politseinike ja linnavalitsuse liikmetega mõnusasti juttu.

«Nägime ka seda, et suur osa inimestest naudib õhtut, tunneb seltskonnast rõõmu ja käitub tublide linnakodanike ja linna heade külalistena,» ütles linnapea. «Aga silma järgi oli kümnendik selliseid, kellel oleks õigem kodus puhata ja mitte linnas ringi käia. Selliste kodanike tegevus annab linna puhastusteenistusele vastu hommikut tööd küllaga.»

Tavapärane pilt

Tartu politseijaoskonna juhi Veiko Järva hinnangul oli kesklinnas avanenud pilt täiesti tavapärane. «Linnavalitsuse liikmed said reaalselt näha, milline on olukord nädalavahetuse õhtul Tartus,» ütles ta.

Politseijuht lisas, et kesklinnas oli väga palju toredaid ja sõbralikke noori. «Ühtegi konflikti ei tekkinud ja kõik said omavahel suurepäraselt läbi,» ütles Järva. «Aga alkoholi tarbimine kesklinna lõbustusasutuste juures on ikka väga levinud.»

Alanud nädal toob kaasa reidi ajal kerkinud teemade arutelu linnavalitsuses, kavas on ka koos politsei ja ettevõtjatega ühise laua taha istuda. Linnapea lubas selliseid ühisreide teha teistessegi linnaosadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles