Dirigendid tutvuvad noorte laulupeo repertuaariga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12. noorte laulupeo peadirigent Heli Jürgenson.
12. noorte laulupeo peadirigent Heli Jürgenson. Foto: Mihkel Maripuu

Noorte laulupeo koorijuhid ja puhkpilliorkestrite dirigendid õpivad täna Tartus ja homme Tallinnas seminaridel repertuaari, mis tuleb esitamisele 2017. aasta suvel toimuval peol.

«Seminaridel on väga oluline roll peoks valmistumisel, sest võib öelda, et lausa kolmandikule laulupeo kontserdi lõpptulemusest pannakse alus just sel nädalavahetusel,» selgitas laulupeo peadirigent Heli Jürgenson. «Nädalavahetusel on ülioluline saavutada ühine meelestatus ning anda iga teosega kaasa alginfo ja nö muusikalised töövahendid, mis on abiks koori- ja puhkpilliorkestrite dirigentidele lugude õpetamisel.»

Kahel päeval vaadatakse kahes linnas laulupeo kunstilise toimkonna juhatusel ning kokku 18 koori ja kahe puhkpilliorkestri osalusel läbi kogu 12. noorte laulupeo repertuaar. Seminaridele on oodata kokku ligemale 400 koori ja puhkpilliorkestri dirigenti, teatas laulu- ja tantsupeo sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum.

Täna Tartus, homme Tallinnas

Täna kogunevad Lõuna-Eesti koorijuhid ja puhkpilliorkestrite dirigendid Tartusse, et koos laulupeo kunstiliste juhtidega vaadata üle kogu järgmisel suvel Tallinna lauluväljakul esitamisele tulev repertuaar. 

12. noorte laulupeo dirigentide hulgas on Weidebaumi teatel ka mitmeid Tartuga seotud dirigente, näiteks mudilaskooride liigijuht Annelii Traks, noormeestekooride dirigent Kuno Kerge, neidudekoori liigijuht Triin Koch ning samuti Tartust pärit neidudekoori dirigent Tiiu Sinipalu.

Koorijuhtide repertuaariseminar toimub haridus- ja teadusministeeriumi saalis täna kell 10 – 19, puhkpilliorkestrite dirigendid saavad kokku Elleri muusikakooli Tubina saalis kell 14 – 16.

Pühapäeval on koorijuhtide repertuaariseminarid Salme kultuurikeskuses kell 10 – 19, puhkpilliorkestrite dirigendid kogunevad Otsa kooli saalis kell 12 – 14.

Iga loo õppimiseks on seminarides aega 5-20 minutit. Edasine töö jätkub dirigentidel oma kollektiivide juures, kellega koos tuleb aasta jooksul lood ja laulud selgeks õppida.

Ilmunud on noodikogumikud

Kokku on värskelt trükist tulnud laulikutes ja orkestrilugude noodikogumikes 34 koorilaulu ja 6 orkestrilugu. Tulevase noorte laulupeo repertuaar on eripalgeline, sisaldades nii peo algideest lähtuvat uudisloomingut noortelt autoritelt kui ka tuntud ja armastatud teoseid. Kokku on peoks tellitud kaheksa uudisteost ja 14 uut seadet.

Nooruslikkust toovad laulukaare alla ka 11 noort dirigenti, kes alustavad oma esimest teekonda laulupeole liigidirigentidena. «Mul on hea meel, et vabas Eestis sündinud noorte dirigentide põlvkond jõuab laululava dirigendipulti,» nentis Heli Jürgenson. «Ma loodan, et me oskame oma noori kolleege hästi innustada ja toetada.»

12. noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini 2017 Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil. Tantsupeo pealavastaja on Margus Toomla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles